Recepty - pražma

Recepty s pražmou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Snoubení s víny  

Pražma nebo také dorada či daurade, je vysoce ceněná a u nás poměrně běžná mořská ryba. Žije ve většině moří a nejčastěji se loví ve Středozemním moři a v Atlantiku. Existuje více druhů a velikostí, ale nejvíce se setkáte s doradou královskou, která je menší a konzumuje se většinou v celku. Exotická dorade coryphene je o dost větší a většinou z ní dostanete jen steaky. Pražma je mimořádně prospěšná pro naše zdraví, obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 3, vitaminy skupiny B, vitamin D, selen a draslík.

 Rady při nákupu

Pražmy se prodávají zmražené nebo chlazené a seženete je ve větších supermarketech nebo ve specializovaných prodejnách s rybami. Určitě nejlepší jsou ty chlazené, kupujte raději ty větší, mají plnější chuť. Při nákupu dávejte pozor na několik parametrů značících čerstvost. Povrch těla nesmí být matný - a když vytvoříte důlek tlakem prstu, kůže se ihned neporušená vyrovná. Oči musí být jasné, nezakalené a rohovka průhledná. Žábry by měly být červenorůžové, neslepené a nezahleněné, ryba nesmí zapáchat.

 Využití v kuchyni

Pražma má bílé, pevné, šťavnaté a velmi chutné maso s malými kostičkami. Není vhodná na složité a zdlouhavé úpravy, protože maso má tendenci vysušovat se. Pražmy je vhodné grilovat, péct či smažit a to v celku nebo jen filety. Jejich chuť ladí s bílým vínem, citronem, různými bylinkami, mandlemi či rajčátky. Pražmu servírujte lehce zakapanou kvalitním olivovým olejem, s bílým pepřem a s lehkými přílohami, např. s jarním bramborovým salátem či s pečenými brambory.

 Skladování

U zmražené či chlazené a vakuově balené pražmy kontrolujte spotřební lhůtu na obalu, pražma chlazená a nebalená vydrží v nejchladnější části lednice 2 dny.

 Snoubení s víny

Jemné maso pražmy se výborně snoubí s bílým, suchým, mladým, svěžím a minerálním vínem, z odrůd se doporučuje Ryzlink rýnský nebo Chardonnay (nejlépe z Chablis).

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz