Recepty - pražma

Recepty s pražmou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Snoubení s víny  

Pražma nebo také dorada či daurade, je vysoce ceněná a u nás poměrně běžná mořská ryba. Žije ve většině moří a nejčastěji se loví ve Středozemním moři a v Atlantiku. Existuje více druhů a velikostí, ale nejvíce se setkáte s doradou královskou, která je menší a konzumuje se většinou v celku. Exotická dorade coryphene je o dost větší a většinou z ní dostanete jen steaky. Pražma je mimořádně prospěšná pro naše zdraví, obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 3, vitaminy skupiny B, vitamin D, selen a draslík.

 Rady při nákupu

Pražmy se prodávají zmražené nebo chlazené a seženete je ve větších supermarketech nebo ve specializovaných prodejnách s rybami. Určitě nejlepší jsou ty chlazené, kupujte raději ty větší, mají plnější chuť. Při nákupu dávejte pozor na několik parametrů značících čerstvost. Povrch těla nesmí být matný - a když vytvoříte důlek tlakem prstu, kůže se ihned neporušená vyrovná. Oči musí být jasné, nezakalené a rohovka průhledná. Žábry by měly být červenorůžové, neslepené a nezahleněné, ryba nesmí zapáchat.

 Využití v kuchyni

Pražma má bílé, pevné, šťavnaté a velmi chutné maso s malými kostičkami. Není vhodná na složité a zdlouhavé úpravy, protože maso má tendenci vysušovat se. Pražmy je vhodné grilovat, péct či smažit a to v celku nebo jen filety. Jejich chuť ladí s bílým vínem, citronem, různými bylinkami, mandlemi či rajčátky. Pražmu servírujte lehce zakapanou kvalitním olivovým olejem, s bílým pepřem a s lehkými přílohami, např. s jarním bramborovým salátem či s pečenými brambory.

 Skladování

U zmražené či chlazené a vakuově balené pražmy kontrolujte spotřební lhůtu na obalu, pražma chlazená a nebalená vydrží v nejchladnější části lednice 2 dny.

 Snoubení s víny

Jemné maso pražmy se výborně snoubí s bílým, suchým, mladým, svěžím a minerálním vínem, z odrůd se doporučuje Ryzlink rýnský nebo Chardonnay (nejlépe z Chablis).


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Karbanátky Karbanátky
Houbová smaženice Houbová smaženice
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz