Recepty - pórek

Více z Zelenina ».

Pórek

Pórek známe také jako: pór

Recepty s pórkem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Pórek je zelenina s podlouhlým stonkem. Má výraznou, štiplavou chuť a zeleno-bílou barvu. Zelená část obsahuje mnohem více vitamínů než bílá. Pěstuje se u nás, ale také je dovážen, například z Francie či Belgie. Skládá se z několika křupavých vrstev. Pórek podporuje čištění moči, ledvin, cév, orgánů.

 Rady při nákupu

Kupujeme hladký pórek bez ovadlých listů a známek hniloby. Mezi kořením ho najdeme i sušený. Poslouží nám i pórek mražený, který je k sehnání v supermarketech.

 Využití v kuchyni

Důležité je pórek důkladně omýt, aby v jednotlivých vrstvách nezůstaly stopy hlíny či jiných nečistot. Docílíme toho podélným naříznutím a vymytím jednotlivých vrstev pod proudem tekoucí vody. V kuchyni se těší takové oblibě, že se vydávají i speciální kuchařky, kde je pórek hlavní surovinou. Můžeme ho smažit, zapékat, plnit, dusit, nakrájet do polévky, rolád, slaných koláčů, masových směsí, salátů, pomazánek, bramborových či rýžových pokrmů. Oblíbená je pórková polévka nebo zapečený pórek se sýrovou omáčkou .

 Skladování

Pórek skladujeme na chladných, suchých místech, kde vydrží bez újmy až měsíc.

 Sezóna

Tato rostlina souvisí s podzimem, avšak dostupná je po celý rok.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 
webdio
1 příspěvek 14.03.12 14:59

test

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 122 Další »

Reklama


Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Ořechový koláč Ořechový koláč
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Květáková polévka Květáková polévka
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz