Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Recepty s pomerančem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Pomeranč je citrusové, sytě oranžové ovoce kulatého tvaru se silnou slupkou. Roste na stromě zvaném Pomerančovník. Pochází z Číny, k nám se dováží ze Španělska. Dužnina obsahuje vitamín C a semena, která nekonzumujeme. Jeho příjemné aroma se používá do esenciálních vonných olejů, osvěžovačů, parfémů, koupelnových pěn, mýdel i aviváží. Na českém trhu se můžeme setkat i s krvavým pomerančem, který je méně kyselý.
Čerstvé pomeranče koupíme v ovoci a zelenině i v menších obchodech s potravinami. Vybíráme ovoce s pružnou, pevnou slupkou bez otlačenin a mokvavých ploch. Mezi kompoty najdeme pomerančové plátky naložené v octu, rumu nebo medu.
Sušené kousky pomeranče se přidávají do čajových směsí. Oblíbený jsou pomerančové džusy, limonády, míchané nápoje i likéry. V kuchyni používáme pomerančovou kůru na provonění pokrmu a čerstvý do moučníků, krémů, džemů, salátů, cukroví, ke kachně - kachna na pomerančích, huse a jiné drůbeži, k jehněčímu, mořským plodům i rybám. Plátek tohoto šťavnatého ovoce se přikládá spolu se skořicí ke zlaté tequile.
Pomeranče skladujeme na chladném, temném, suchém místě. Nastrouhaná pomerančová kůra si uchová svou vůni, když ji nastrouháme, usušíme a dáme do uzavřeného sáčku na suché a temné místo.