Recepty - pomeranč

Více z Ovoce ».

Pomeranč

Recepty s pomerančem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Pomeranč je citrusové, sytě oranžové ovoce kulatého tvaru se silnou slupkou. Roste na stromě zvaném Pomerančovník. Pochází z Číny, k nám se dováží ze Španělska. Dužnina obsahuje vitamín C a semena, která nekonzumujeme. Jeho příjemné aroma se používá do esenciálních vonných olejů, osvěžovačů, parfémů, koupelnových pěn, mýdel i aviváží. Na českém trhu se můžeme setkat i s krvavým pomerančem, který je méně kyselý.

 Rady při nákupu

Čerstvé pomeranče koupíme v ovoci a zelenině i v menších obchodech s potravinami. Vybíráme ovoce s pružnou, pevnou slupkou bez otlačenin a mokvavých ploch. Mezi kompoty najdeme pomerančové plátky naložené v octu, rumu nebo medu.

 Využití v kuchyni

Sušené kousky pomeranče se přidávají do čajových směsí. Oblíbený jsou pomerančové džusy, limonády, míchané nápoje i likéry. V kuchyni používáme pomerančovou kůru na provonění pokrmu a čerstvý do moučníků, krémů, džemů, salátů, cukroví, ke kachně - kachna na pomerančích, huse a jiné drůbeži, k jehněčímu, mořským plodům i rybám. Plátek tohoto šťavnatého ovoce se přikládá spolu se skořicí ke zlaté tequile.

 Skladování

Pomeranče skladujeme na chladném, temném, suchém místě. Nastrouhaná pomerančová kůra si uchová svou vůni, když ji nastrouháme, usušíme a dáme do uzavřeného sáčku na suché a temné místo.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz