Recepty - polníček

Více z Zelenina ».

Polníček

Recepty s polníčkem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Polníček (někdy nazýván kozlíček) je listová zelenina, která roste planě na polích nebo se pěstuje uměle. Konzumují se listy, které mají lehce oříškovou a velmi jemnou a delikátní chuť. Obsahuje velké množství vitamínu C a A, dále také železo, hořčík, draslík, betakaroten a kyselinu listovou.

 Rady při nákupu

Polníček se prodává ve větších supermarketech nebo v zelinářstvích po celý rok. Bývá zabalený v igelitových obalech nebo v plastové průhledné krabičce. Čerstvý polníček poznáte tak, že má pěkné a jasně zelené lístky, které nejsou nijak poničené a nezahnívají.

 Využití v kuchyni

Polníček je velmi křehký a lehce se poničí. Při jeho úpravě postupujte velmi opatrně. Používá se hlavně ve studené kuchyni, ale dobrý je i tepelně zpracovaný. Hodí se do různých salátových směsí - Pestrý polníčkový salát, pomazánek, do předkrmů nebo jako příloha. Výborný je i samotný, zakapaný kvalitním olivovým olejem a podávaný s rozpečeným kozím sýrem nebo s prosciuttem. Tepelně se zpracovává podobně jako špenát, můžete ho podusit a servírovat jako přílohu k masu nebo rozmixovat na krémovou polévku.

 Skladování

Trvanlivost polníčku je poměrně krátká, uchovávejte ho v sáčku, do kterého uděláte několik malých otvorů. V lednici tak vydrží až 3 dny.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz