Recepty - polníček

Více z Zelenina ».

Polníček

Recepty s polníčkem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Polníček (někdy nazýván kozlíček) je listová zelenina, která roste planě na polích nebo se pěstuje uměle. Konzumují se listy, které mají lehce oříškovou a velmi jemnou a delikátní chuť. Obsahuje velké množství vitamínu C a A, dále také železo, hořčík, draslík, betakaroten a kyselinu listovou.

 Rady při nákupu

Polníček se prodává ve větších supermarketech nebo v zelinářstvích po celý rok. Bývá zabalený v igelitových obalech nebo v plastové průhledné krabičce. Čerstvý polníček poznáte tak, že má pěkné a jasně zelené lístky, které nejsou nijak poničené a nezahnívají.

 Využití v kuchyni

Polníček je velmi křehký a lehce se poničí. Při jeho úpravě postupujte velmi opatrně. Používá se hlavně ve studené kuchyni, ale dobrý je i tepelně zpracovaný. Hodí se do různých salátových směsí - Pestrý polníčkový salát, pomazánek, do předkrmů nebo jako příloha. Výborný je i samotný, zakapaný kvalitním olivovým olejem a podávaný s rozpečeným kozím sýrem nebo s prosciuttem. Tepelně se zpracovává podobně jako špenát, můžete ho podusit a servírovat jako přílohu k masu nebo rozmixovat na krémovou polévku.

 Skladování

Trvanlivost polníčku je poměrně krátká, uchovávejte ho v sáčku, do kterého uděláte několik malých otvorů. V lednici tak vydrží až 3 dny.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz