Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Pitahaya známe také jako: pitahaja, dračí ovoce, jahodová hruška
Recepty s pitahayou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Pitahaya a víno
Pitahaya je exotický plod kaktusu původem ze Střední Ameriky. Nazývá se také jako dračí ovoce nebo jahodová hruška. Barva plodu je červenofialová nebo jen červená či žlutá, s našedlou nebo červenou dužninou. Chutí je podobná žlutému cukrovému melounu nebo angreštu. Je bohatá na antioxidanty, dále na vitamín C, B, vápník, železo a karoteny. Tělu dokáže rychle dodat energii a pomáhá navracet chuť k jídlu. Pomáhá i proti průjmu.
Toto ovoce koupíte ve specializovaných obchodech či na vietnamských tržnicích, výjimečně je dostupná v supermarketech. U nás je přesto poměrně nedostupným ovocem, které se sem špatně dováží. Pozor na otlačené plody a flekaté listy, takové plody se budou rychle kazit. Zralou pitahayu poznáte podle žlutě zbarvených listů. Doporučujeme ji zužitkovat hned po nákupu.
Pitahaya se používá především pro sladké recepty, nejčastěji se používá v syrovém stavu. Zralé plody lze stáhnout od slupky poměrně snadno, stačí naříznout konec. Dužina se může vydlabat lžičkou, podobně jako kiwi. Dá se i rozkrájet jako meloun, dužninu lze vykousat a slupku vyhodit. Jedlá jsou i černá semínka. Pitahaya skvěle chutná jen nakrájená, zakápnutá citrónovou šťávou nebo limetkou a lístečkem máty. Chutnat vám určitě bude ovocný salát s pitahayou.
Pitahayu je dobré skladovat v chladu a suchu mimo svit slunečních paprsků.
K dostání je převážně v letních měsících, v ochranných pěnových síťkách, aby se ovoce nepomačkalo. V obchodech bývá dost často chlazené.
Z pitahayi se vyrábí i vína, mají jemné aroma a příjemně nasládlou chuť. K receptům z pitahayi je vhodné bílé víno.