Recepty - pitahaya

Více z Ovoce ».

Pitahaya

Pitahaya známe také jako: pitahaja, dračí ovoce, jahodová hruška

Recepty s pitahayou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Pitahaya a víno  

Pitahaya je exotický plod kaktusu původem ze Střední Ameriky. Nazývá se také jako dračí ovoce nebo jahodová hruška. Barva plodu je červenofialová nebo jen červená či žlutá, s našedlou nebo červenou dužninou. Chutí je podobná žlutému cukrovému melounu nebo angreštu. Je bohatá na antioxidanty, dále na vitamín C, B, vápník, železo a karoteny. Tělu dokáže rychle dodat energii a pomáhá navracet chuť k jídlu. Pomáhá i proti průjmu.

 Rady při nákupu

Toto ovoce koupíte ve specializovaných obchodech či na vietnamských tržnicích, výjimečně je dostupná v supermarketech. U nás je přesto poměrně nedostupným ovocem, které se sem špatně dováží. Pozor na otlačené plody a flekaté listy, takové plody se budou rychle kazit. Zralou pitahayu poznáte podle žlutě zbarvených listů. Doporučujeme ji zužitkovat hned po nákupu.

 Využití v kuchyni

Pitahaya se používá především pro sladké recepty, nejčastěji se používá v syrovém stavu. Zralé plody lze stáhnout od slupky poměrně snadno, stačí naříznout konec. Dužina se může vydlabat lžičkou, podobně jako kiwi. Dá se i rozkrájet jako meloun, dužninu lze vykousat a slupku vyhodit. Jedlá jsou i černá semínka. Pitahaya skvěle chutná jen nakrájená, zakápnutá citrónovou šťávou nebo limetkou a lístečkem máty. Chutnat vám určitě bude ovocný salát s pitahayou.

 Skladování

Pitahayu je dobré skladovat v chladu a suchu mimo svit slunečních paprsků.

 Sezóna

K dostání je převážně v letních měsících, v ochranných pěnových síťkách, aby se ovoce nepomačkalo. V obchodech bývá dost často chlazené.

 Pitahaya a víno

Z pitahayi se vyrábí i vína, mají jemné aroma a příjemně nasládlou chuť. K receptům z pitahayi je vhodné bílé víno.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz