Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ořechy a semínka ».
Pistácie známe také jako: pistáciové oříšky
Recepty s pistáciemi Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Pistácie pochází původně z Asie. Jedná se o vysoký strom se stejnojmennými plody tvaru podobnému šípku, které rostou v trsech. Po sklizni se praží, přičemž se otevře jejich skořápka. Poté jsou připravené ke konzumaci. Jako i ostatní ořechy obsahují pistácie omega 3 mastné kyseliny, minerální látky, vlákninu, bílkoviny, vitamín A, B a E. Působí pozitivně na vlasy, nehty, kůži, pleť, oběh krve v lidském těle. Mají blahodárný vliv na nervovou soustavu a paměť. Pro svou přírodní mastnotu se využívají i v kosmetice, např. do sprchových gelů a tělových mlék.
Pistácie koupíme ve specializovaných prodejnách s ořechy a sušenými plody, obchodních centrech, na trzích, v obchodech s potravinami a supermarketech. Seženeme je buď vážené, volné nebo v pytlících. Všímáme si, zda v obalu není většina skořápek vypadaná, protože se tak prodejci často snaží zákazníky šidit.
Pistácie známe především z oblíbené zmrzliny, sladkých moučníků, krémů - Pistáciový krém s jahodovým pyré a do omáček - Pečená jablka plněná pistáciovou omáčkou. Sypeme jimi saláty, masa, dorty, ryby, ovoce.
Skladujeme v uzavřené nádobě či utěsněném sáčku na temném, chladném místě po několik měsíců. Strouhané udržujeme bez přístupu vzduchu maximálně několik týdnů, jinak vyčichnou.
Pistácie si lze vypěstovat doma při pokojové teplotě či ve skleníku. Kvete na jaře, plodí v červenci a srpnu a sklízí se v září a říjnu.