Recepty - petrželová nať

Recepty s petrželovou natí Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Petrželová nať a víno
Dva ze tří druhů petržele se pěstují právě kvůli její nati - petržel kadeřavá a petržel hladkolistá. Petrželová nať charakteristicky voní a je nezbytnou součástí pravého vývaru jako od babičky. Tato rostlina umí snižovat krevní tlak, zvyšuje průtok krve v ledvinách a působí na rozšiřování cév. Měly by se jí vyhnout těhotné ženy.
Rady při nákupu
Důležité je také bohaté aroma, svěžest a jasně zelená barva. Listy by měly být tuhé a neovadlé. Starou nať poznáme díky zbarvení do žluta, či hněda, a povadlému vzhledu. Záměna hrozí s dalšími natěmi kořenových zelenin, jako je mrkev a jiné.
Využití v kuchyni
Petrželová nať se skvěle hodí k dochucování a ozdobě pokrmů. Patří zejména do vývarů a jiných polévek. Přidává se také k dušenému či pečenému masu, do nádivek, salátů a pomazánek. Lze jí používat čerstvou i sušenou. Hojně se vyskytuje také v kořenících směsích. Často zdobí brambory, kaše nebo rýže, výborná je rýže petrželová.
Skladování
Skladování čerstvé petrželové nati je vhodné v chladných prostorech, které jsou dobře větrané a kam nesvítí slunce. Snadno ji můžete pěstovat doma v květináči, popřípadě již odděleným kusům dopřát vodu.
Sezóna
Petrželová nať je k dispozici od jara do léta. V domácích podmínkách a sušená pak téměř celoročně.
Petrželová nať a víno
K pokrmům, kde je hodně petrželové nati, je vhodné suché bílé víno. V opačném případě záleží výběr na samotném pokrmu.
Bramboráky s bylinkovým krémem
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz