Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Koření a bylinky ».
Recepty s pepřem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Pepř je druh štiplavého koření, které se sbírá ještě nedozrálé. Existuje mnoho druhů od pepře černého, sečuánského, zeleného, barevného, kayenského nebo-li chilli až k pepři bílému. Pepř, jako mnoho dalšího koření, pochází z Indonésie, Malajsie a Indie. V historii byla jeho cena vyvažována zlatem, a proto není divu, že dnes tvoří spolu se solí základ, bez kterého se neobejde žádná kuchyně. Působí jako afrodiziakum.
V obchodech mezi kořením najdeme pepř drcený, mletý nebo celé kuličky.
Pepř se užívá na dochucení polévek, omáček, marinád, nálevů, paštik, mas, vnitřností, ryb, ale i ovoce - jahody se zeleným pepřem či moučníků - medové koláčky s pepřem. Pepřem se obalují sýry i salámy, které díky němu získají ostřejší chuť. V restauracích si můžeme objednat steaky na pepři nebo masové nudličky v pepřové omáčce.
Aby neztratil mletý pepř své aroma, uchováváme ho ve skleněném ručním mlýnku, který seženeme v každém supermarketu. V dobře uzavřených nádobách i sáčcích uložených na temných místech si kuličky pepře uchovávají své vlastnosti až tři roky, mletý maximálně jeden rok.