Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Pekingské zelí známe také jako: čínské zelí
Recepty s Pekingským zelím Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Pekingské zelí, někdy nazývané čínské, má svůj název odvozen od své země původu, Číny. Od zelí našeho, evropského, se liší svým podlouhlým tvarem a křehčími, vrásčitými listy. Dlouhé listy mají světlezelenou barvu, většinu z nich tvoří bílé dužnaté pruhy s do kraje vybíhajícími paprsky. Obsahuje vitamíny skupiny B, C a minerální látky. Má nízkou energetickou hodnotu, hodí se tedy pro redukční diety. Blahodárně působí na trávení. Obklady z listů zklidňují podrážděnou pokožku a bolest hlavy.
Tento druh zelí koupíme v ovoci a zelenině, na trzích i běžných obchodech s potravinami po celý rok. Prodává se volně, zabalené ve fólii. Někdo si ho pěstuje doma, jelikož vyroste i za dva měsíce. Kupujeme zeleninu s vypnutými, čerstvými listy bez známek poškození či plísně. Nebereme si zelí, které má na spodním košťálu hnědé čárky, které značí, že není čerstvé.
Pekingské zelí krájíme hlavně do salátů, a to slaných i sladkých s ovocem. Dále se hodí do masových, bramborových, zeleninových, rybích, houbových jídel, a to restovaných, dušených i pečených. Specialitou dánské kuchyně je Pečené čínské zelí. Zjemní chuť každého pokrmu, především uzenin - Pekingské zelí se šunkou. Lze ho přidat i do polévky, omelety, naplnit jím kachnu, kuře i jinou drůbež. V Asijské kuchyni se zpracovává hlavně do rýžových a masových směsí.
Skladujeme v ledničce maximálně 14 dní.