Recepty - patizón
Více z Zelenina ».

Patizón známe také jako: patizon, patison
Recepty s patizónem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezónnost
Patizon je zelenina příbuzná dýni či tykvi. Má většinou bílou, žlutou či světle zelenou barvu, nepravidelný tvar podobný květu slunečnice. Roste na zelené, keříkovité rostlině, která rodí až deset plodů. Bílá dužnina chutí připomíná cuketu, lilek, dýni a také se podobně zpracovává. Patizon je pokrytý tuhou slupkou, která odolává nákaze po delší dobu než běžná zelenina.
Rady při nákupu
Tato zelenina není v českých kuchyních moc rozšířená, ačkoliv výborně chutná. Koupíme ji v supermarketech a obchodech s ovocem a zeleninou. Slupka by měla být neporušená, napnutá, tvrdší bez známek plísně a poškození.
Využití v kuchyni
Oloupaný patizon plníme masem, sýry, zeleninou, nádivkou, rybami, salátem, ovocem. Nakrájený lze obalit v trojobalu a smažit jako řízek, strouhaný připravujeme jako bramborák či lívance - Slané lívanečky z patizónů a hub. Patizony nakládáme, dusíme, grilujeme, smažíme, zapékáme, pečeme. Sedí si hlavně s česnekem - Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem.
Skladování
Skladujeme v temných, chladných spížích, sklepech či v lednici až kolem jednoho měsíce.
Sezónnost
Sázíme v květnu, sklízíme v létě.
Dušené jehněčí na koření s opečenou cibulkou a cuketovým pyré
Ostrý patizonový salát Dia Veg Bezlep
Tykvová „palačinka“ s tuňákem a koriandrem (MW) Dia
Dušený patizon na smetaně s koprem a česnekem
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz