Recepty - pastiňák

Více z Zelenina ».

Pastiňák

Recepty s Pastiňákem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Pastinák je kořenová zelenina velmi podobná kořenové petrželi. Rozdíl je zejména v chuti, petržel má mnohem ostřejší chuť než pastinák. Tato chuťově zajímavá zelenina pochází z východního Středomoří a dříve se používala místo brambor a zastupovala také zdroj cukru. Obsahuje plno vitamínů, draslík a je výborným zdrojem vlákniny.

 Rady při nákupu

Koncem zimy docházejí zásoby kořenové petržele a ta je pak obchodníky často nahrazována pastinákem. Vzhledový rozdíl mezi nimi je poměrně nepatrný, ale rozeznat jdou. Místo, kde vyrůstá z kořene nať, má pastinák lehce prohloubené a petržel kulaté, jasně vystouplé a oblé. Kupujte jen pevné pastináky, které nejsou scvrklé nebo oschlé či plesnivé.

 Využití v kuchyni

Pastinák má mléčně jemnou chuť s cukernatými a kořenovitými podtóny. Jí se vařený, zapečený, osmažený či dušený, přidává se do polévek - Pastináková polévka , omáček a je ideální přílohou k masu. Hodí se také do šťouchaných brambor, ke kuřeti a na přípravu pyré.

 Skladování

Při skladování je důležité udržet v pastináku vláhu. Vždy je lepší pastinák uložit do utěrky či papírového sáčku, než ho nechat volně v lednici. Další možností je skladování v písku nebo v zemi.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz