Recepty - pastiňák

Více z Zelenina ».

Pastiňák

Recepty s Pastiňákem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Pastinák je kořenová zelenina velmi podobná kořenové petrželi. Rozdíl je zejména v chuti, petržel má mnohem ostřejší chuť než pastinák. Tato chuťově zajímavá zelenina pochází z východního Středomoří a dříve se používala místo brambor a zastupovala také zdroj cukru. Obsahuje plno vitamínů, draslík a je výborným zdrojem vlákniny.

 Rady při nákupu

Koncem zimy docházejí zásoby kořenové petržele a ta je pak obchodníky často nahrazována pastinákem. Vzhledový rozdíl mezi nimi je poměrně nepatrný, ale rozeznat jdou. Místo, kde vyrůstá z kořene nať, má pastinák lehce prohloubené a petržel kulaté, jasně vystouplé a oblé. Kupujte jen pevné pastináky, které nejsou scvrklé nebo oschlé či plesnivé.

 Využití v kuchyni

Pastinák má mléčně jemnou chuť s cukernatými a kořenovitými podtóny. Jí se vařený, zapečený, osmažený či dušený, přidává se do polévek - Pastináková polévka , omáček a je ideální přílohou k masu. Hodí se také do šťouchaných brambor, ke kuřeti a na přípravu pyré.

 Skladování

Při skladování je důležité udržet v pastináku vláhu. Vždy je lepší pastinák uložit do utěrky či papírového sáčku, než ho nechat volně v lednici. Další možností je skladování v písku nebo v zemi.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz