Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s Pastiňákem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Pastinák je kořenová zelenina velmi podobná kořenové petrželi. Rozdíl je zejména v chuti, petržel má mnohem ostřejší chuť než pastinák. Tato chuťově zajímavá zelenina pochází z východního Středomoří a dříve se používala místo brambor a zastupovala také zdroj cukru. Obsahuje plno vitamínů, draslík a je výborným zdrojem vlákniny.
Koncem zimy docházejí zásoby kořenové petržele a ta je pak obchodníky často nahrazována pastinákem. Vzhledový rozdíl mezi nimi je poměrně nepatrný, ale rozeznat jdou. Místo, kde vyrůstá z kořene nať, má pastinák lehce prohloubené a petržel kulaté, jasně vystouplé a oblé. Kupujte jen pevné pastináky, které nejsou scvrklé nebo oschlé či plesnivé.
Pastinák má mléčně jemnou chuť s cukernatými a kořenovitými podtóny. Jí se vařený, zapečený, osmažený či dušený, přidává se do polévek - Pastináková polévka , omáček a je ideální přílohou k masu. Hodí se také do šťouchaných brambor, ke kuřeti a na přípravu pyré.
Při skladování je důležité udržet v pastináku vláhu. Vždy je lepší pastinák uložit do utěrky či papírového sáčku, než ho nechat volně v lednici. Další možností je skladování v písku nebo v zemi.