Recepty - ovesné vločky

Recepty s ovesnými vločkami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Ovesné vločky se vyrábějí drcením zrn ovsa, který patří k našim základním druhům obilí. Doporučují se konzumovat při dodržování zásad zdravé výživy, jsou biologicky i energeticky velice hodnotné, obsahují asi 13% bílkovin, 8 % tuků, 65 % polysacharidů (škrobů), důležité nerostné látky - železo, vápník, fosfor, vitamíny skupiny B a vitamín E. Ovesné vločky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, chrání nás před volnými radikály, vláknina v nich obsažená pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi a díky kyselině ferulové přispívají k ochraně před očními chorobami.

 Rady při nákupu

Ovesné vločky nejsou příliš drahé a najdeme je v každé prodejně potravin a zdravé výživy. Nejčastěji bývají samostatně balené v igelitových nebo papírových sáčcích nebo jsou součástí směsí müsli. Při nákupu je třeba sledovat datum minimální trvanlivosti, protože se může stát, že při delším a nevhodném skladování dojde k jejich napadení biologickými škůdci (moli, roztoči, brouci).

 Využití v kuchyni

Z ovesných vloček se připravují energeticky hodnotné snídaně. Nejčastěji se namáčejí do mléka či jogurtu – samotné nebo jako součást müsli (ovesné vločky doplněné sušeným ovoce, čokoládou, oříšky, mandlemi apod.). Dále se z nich připravují kaše, nákypy, přidávají se do polévek, salátů apod. Z ovesných vloček se vyrábějí i zdravé a křupavé americké sušenky tzv. cookies.

 Skladování

Ovesné vločky mají záruční dobu 6 týdnů. V domácnosti by se měly skladovat v suchu, temnu a chladu v dobře uzavíratelné nádobě. Vzhledem k jejich obsahu tuku hrozí žluknutí anebo napadení výše uvedenými škůdci.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz