Recepty - ostružiny

Více z Ovoce ».

Ostružiny

Recepty s ostružinami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Ostružiny jsou bobulovité ovoce rostoucí na trnitých keřích v lesích a u cest. Zralé mají tmavě fialovou až černou barvu. Obsahuje vitamín C a minerální látky. Působí protizánětlivě, zbavuje tělo škodlivých látek. Jelikož brzdí stárnutí, užívá se jejich aroma i v kosmetice, například čisticích prostředků, mýdel, sprchových gelů aj.

 Rady při nákupu

Kupujeme vypnuté, nepomačkané plody bez bílých chmýříček, která jsou známkou plísně. Ostružiny seženeme v obchodech s ovocem a zeleninou či v supermarketech, a to především v jejich hlavní sezóně. Sušené plody jsou k dostání ve specializovaných krámcích se sypkými čajovými směsmi.

 Využití v kuchyni

Sušené plody najdeme v čajích a müsli, čerstvé v moučnících, marmeládách, želé, krémech, omáčkách, salátech, čerstvých džusech, likérech. Hodí se k masu, především pak ke kančímu - kančí směs na ostružinách. Jedinečnou chuť má ostružinové víno.

 Skladování

Čerstvé ostružiny skladujeme nejlépe v papírové krabičce na chladném, tmavém, suchém místě nebo v mrazáku. Plody se lehce nakazí plísní, hlavně pokud je jich mnoho nasypaných na sobě. Nejlepší je okamžitě je zpracovat či zkonzumovat, jinak nevydrží déle než 3 dny.

 Sezóna

Sezóna ostružina začíná v srpnu a končí na přelomu září a října.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Cuketové placky Cuketové placky
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz