Recepty - ostružiny

Více z Ovoce ».

Ostružiny

Recepty s ostružinami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Ostružiny jsou bobulovité ovoce rostoucí na trnitých keřích v lesích a u cest. Zralé mají tmavě fialovou až černou barvu. Obsahuje vitamín C a minerální látky. Působí protizánětlivě, zbavuje tělo škodlivých látek. Jelikož brzdí stárnutí, užívá se jejich aroma i v kosmetice, například čisticích prostředků, mýdel, sprchových gelů aj.

 Rady při nákupu

Kupujeme vypnuté, nepomačkané plody bez bílých chmýříček, která jsou známkou plísně. Ostružiny seženeme v obchodech s ovocem a zeleninou či v supermarketech, a to především v jejich hlavní sezóně. Sušené plody jsou k dostání ve specializovaných krámcích se sypkými čajovými směsmi.

 Využití v kuchyni

Sušené plody najdeme v čajích a müsli, čerstvé v moučnících, marmeládách, želé, krémech, omáčkách, salátech, čerstvých džusech, likérech. Hodí se k masu, především pak ke kančímu - kančí směs na ostružinách. Jedinečnou chuť má ostružinové víno.

 Skladování

Čerstvé ostružiny skladujeme nejlépe v papírové krabičce na chladném, tmavém, suchém místě nebo v mrazáku. Plody se lehce nakazí plísní, hlavně pokud je jich mnoho nasypaných na sobě. Nejlepší je okamžitě je zpracovat či zkonzumovat, jinak nevydrží déle než 3 dny.

 Sezóna

Sezóna ostružina začíná v srpnu a končí na přelomu září a října.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz