Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Mléčné výrobky a sýry ».
Olomoucké tvarůžky známe také jako: Olomoucké syrečky
Recepty s olomouckými tvarůžky Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Olomoucké tvarůžky jsou druhem sýra, který je charakteristický svým výrazným aroma, které mnoho lidí nesnese. Na rozdíl od jiných sýrů neobsahují tolik tuku, snad také proto, že se vyrábí z nakyslého tvarohu přírodním procesem a následným sušením. Přízvisko Olomoucké nesou nejspíše proto, že se zde objevily jako první u nás. Firma specializující se na jejich výrobu sídlí v Lošticích, kde pořádají slavnosti piva a tvarůžků, pochody za tvarůžky nebo nabízí návštěvu muzea.
Podle toho, jestli chceme tvarůžky dále upravovat, si můžeme koupit buď přírodní či ochucené paprikou, cibulkou, kmínem, pepřem, česnekem. K dostání jsou nejen známá kolečka, ale také pusinky, tyčinky, věnečky, dukátky v různých velikostech. Zaručeně nejlepší a čerstvé seženete právě v domovské výrobně a jejích pobočkách.
Nejčastěji se konzumují syrové k pivu nebo se smaží jako řízek. Oblíbené jsou plněné salámem, nakládané, na špízu, zpracované do pomazánky, slaných závinů - Závin z listového těsta plněný olomouckými tvarůžky, salátů, nádivky, náplní, hodí se na topinku, karbanátky, omelety, do polévky - Tvarůžková polévka, nákypů, k bramborám, zelenině.
Skladujeme v ledničce po dobu několika měsíců.