Recepty - olivy
Více z Zelenina ».

Recepty s olivami Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Olivy rostou na stromě zvaném Olivovník. Pochází z Asie, dnes se však pěstují v subtropických zemích jako v Řecku, Itálii, Tunisku nebo Španělsku. Odtud se také nejčastěji dováží do České republiky. Olivy dráždí chuťové pohárky, čímž zvyšují chuť k jídlu. Zpomalují stárnutí, proto se využívají i v kosmetice do krémů, indulon, masek, šamponů, koupelí, sprchových gelů aj. Olivový olej nechybí v žádné světové kuchyni.
Rady při nákupu
Olivy koupíme čerstvé v supermarketech, naložené v plechovce či sklenici i v menších obchodech, stejně tak, jako olej. Balené do plastových sáčků nevydrží moc dlouho, a tak je lepší je nekupovat. I doma si můžeme udělat nakládané olivy - Domace nakladane olivy zelene. Pokud nám nevadí ostrá, slaná chuť, pochutnáme si na zelených olivách, ostatní vezmou zavděk mírnějšími černými. Čerstvé plody by měly být hladké, napnuté a sytě zelené či černé až černomodré. K dostání jsou i plněné paprikovou pastou, česnekem, ančovičkou, lososem, chilli papričkou, kozím sýrem, ementálem.
Využití v kuchyni
Olivový olej se hodí nejvíce do studené kuchyně. Olivy samotné přidáváme do salátů, pomazánek – např. na olivovou tapenadu , na jednohubky, pizzu, do pečiva jako ciabatta , do omáček, masových směsí, zeleninových pokrmů, těstovin, paštik. Výborně se hodí k vínu.
Skladování
Čerstvé, vážené olivy skladujeme v kelímku v lednici. Konzervované na chladném, suchém, temném místě. Po otevření plechovky prodloužíme jejich trvanlivost zalitím slabou vrstvou oleje.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz