Recepty - okurky nakladačky

Více z Zelenina ».

Okurky nakladačky

Okurky nakladačky známe také jako: sterilované okurky

Recepty s okurkami nakladačkami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Okurky nakladačky a víno  

Okurky nakladačky jsou plody jednoleté rostliny, které se výborně hodí na zavařování. vyrábí se z nich sterilované okurky, tedy okurky nakládané v láku. Servírují se jako příloha k českým jídlům nebo se konzumují samostatně. Působí velmi příznivě na lidský organismus, mají odvodňovací a močopudnou funkci. Odstraňují i problémy se zácpou.

 Rady při nákupu

Vybírat bychom měli okurky, které jsou očištěné a měly by mít správnou tmavě zelenou barvu. Vyvarovat bychom se měli nahnilým či mechanicky poškozeným kusům. Pro zavařování jsou ideální středně velké kusy, pro podávání za syrova kusy větší. Při nákupu již zavařených okurek pečlivě sledujte složení a obsah konzervantů. Zde platí pravidlo čím více konzervantů, tím hůře. Ideální je používat nakladačky vlas­tních zdrojů, tedy okurky pěstovat nebo používat okurky od ostatních domácích pěstitelů.

 Využití v kuchyni

Neobejde se bez nich bramborový salát. Naložené okurky se může využívat pro přípravu nejrůznějších zeleninových salátů, šťáv, ale i alkoholických nápojů, zejména v kombinaci s ginem. Před servírováním je vhodné okurky osolit, což podtrhne jejich chuť a zbaví je přebytečné vody. Naložené okurky v láku jsou skvělou přílohou k hlavním chodům, vynikající je například sekaná.

 Skladování

Nakladačky bychom měli skladovat v suchém, šerém, odvětrávaném a chladném prostředí. Díky vysokému obsahu vody však není možné tento druh zeleniny skladovat příliš dlouho a proto je nejlepší volbou jejich zavaření.

 Sezóna

Sezóna okurek nakladaček trvá od června do srpna. Nakládané okurky v láku si můžete vychutnat celoročně.

 Okurky nakladačky a víno

Jakožto zeleninu je vhodné syrovou nakladačku doplnit o suché bílé víno, nakládanou okurku o suché bílé či červené. K okurkám se ale hodí spíše pivo.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz