Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s mrkví Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Mrkev, všem známá sladká, křupavá a zdravá zelenina. Pěstovat se začala již před 5 tisíci lety a do Evropy se pravděpodobně dostala ve 12. století. Dnes se pěstuje po celém světě. Obsahuje plno vitaminů a jiných užitečných látek, z nichž nejvýznamnější je betakaroten. Konzumace mrkve tak má dobrý účinek na zrak a pleť a pomáhá při detoxikaci organizmu.
Ačkoli existuje plno druhů mrkve, u nás se nejčastěji prodávají úzké, dlouhé a rovné oranžové typy. Prodává se čerstvá, sterilovaná či zmražená. Mrkev seženete ve všech obchodech, zelinářstvích nebo na farmářských trzích.
Mrkev je velmi mnohotvárná surovina, může být použita na předkrm, hlavní chod, ale i do dezertu. Konzumuje se syrová, dušená, vařená, zapečená, grilovaná či smažená. Její nasládlá chuť se výborně kombinuje s římským kmínem, koriandrem, zázvorem, koprem, šafránem, česnekem či citrusy. Hodí se na přípravu krémových polévek - Mrkvová polévka se zázvorem, soté, pomazánek, do salátů, šťáv, k masu, do omáček, rizot, indických karí a dalších pokrmů. V dezertech se používá hlavně do různých dortů - Rychlý mrkvový dort, muffinů a sladkých chlebíčků a je ideální ve spojení s mandlemi, karamelem, medem, rozinkami, muškátovým květem a oříšky.
Při skladování je důležité udržet v mrkvi vláhu. Vždy mrkev uložte do utěrky či papírového sáčku a nenechávejte ji na volno v lednici. Další možností je skladování v písku nebo v zemi.