Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Mléčné výrobky a sýry ».
Recepty s mozzarellou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Mozzarella je italský měkký sýr patřící do skupiny „hnětených sýrů“. Její jméno vzniklo z italského pojmu „mozzare“ tedy „uříznout“ (po hnětení sýrové hmoty se kousek „odřízne“ a vznikne kulička). Díky velké poptávce po tomto jemném a čerstvém sýru, se vyrábí nejen pravá Mozzarella di Bufala Campana, ale i fior di latte (mléčký květ). Mozzarella di Bufala Campana má statut DOC, vyrábí se z mléka černých buvolic a to v Kampánii, Laziu a v okolí Foggie v Apulii. Fior di latte je z kravského mléka.
Pravou mozzarellu z buvolího mléka seženete ve specializovaných obchodech s italskými delikatesami, připravte se, že je poměrně drahá, ale určitě stojí za ochutnání. Její levnější náhražku, tedy fior di latte, prodávají ve všech supermarketech a to v různé podobě – nejčastěji jako kulaté mozzarelly balené v plastovém sáčku se slaným nálevem, ale také uzené, bylinkové, spletené do copu nebo jako mini třešinky ve vaničce.
Mozzarella má jemnou, svěží, nasládlou a mléčnou příchuť. Hodí se do zeleninových salátů, na pizzu či k těstovinám. Můžete ji různě zapékat, obalovat a smažit. Nejpopulárnější je její kombinace s rajčaty, olivovým olejem, bazalkou a balsamikovým octem (Insalata Caprese), ale výborná je i se sušenými šunkami, např. s prosciutttem.
Čerstvou a nebalenou mozzarellu spotřebujte v den nákupu. U balených mozzarell se řiďte lhůtou spotřeby uvedenou na obalu a po otevření skladujte v původním nálevu a to v lednici, max. však 2 dny.