Jsem už ze zdejšího vyhledávače mírně mimo… zadám v ingrediencích
„mouka“ a ono to vyjede odkazy na recepty, jejichž většina má v názvu:
„…bez mouky…“
Recepty - mouka
Více z Základní suroviny ».

Recepty s moukou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Mouka je jemný prášek, který se získává semletím obilí, otrub, kukuřice, rýže, pohanky, kokosu, jáhel, sóji apod. Dle hrubosti mletí rozlišujeme hrubou, polohrubou, hladkou a krupici. Bývá obohacena o vitamíny a stopové prvky. Klasická mouka obsahuje lepek, tedy nesmí ji konzumovat lidé nemocní celiakií. Málokdo ví, že moukou lze vyčistit kůži nebo že se přidává do pleťových masek.
Rady při nákupu
K dostání je dnes i bezlepková mouka, tedy může si ji dopřát každý. Z výživových důvodů bychom měli upřednostnit mouku celozrnnou, hrašku, žitnou - Dalamánky ze žitné mouky, sójovou, bio, pohankovou - Těstoviny z pohankové mouky apod. a omezit mouku bílou. Při nákupu kontrolujeme neporušenost obalu. Seženeme ji v každém obchodě s potravinami, neměla by chybět v žádné domácnosti.
Využití v kuchyni
Využití je široké od zahušťovadla přes hlavní surovinu sladkých i slaných moučníků, pečiva. Obalujeme v ní zeleninu, maso, sýry apod. před smažením nebo ovoce proto, aby nekleslo na dno buchet. Tvoří základ pizzy, těstovin, nudlí. Sypeme jí formy před pečení i vál kvůli nepřilnavosti těsta.
Skladování
Mouky skladujeme v pytlících či uzavřených nádobách v suchu a temnu, abychom se vyvarovali červům.