Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Koření a bylinky ».
Recepty s mletým zázvorem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Víno a mletý zázvor
Mletý zázvor se používá jako domácí koření či potravinářské aditivum (oleoresin) a je méně palčivý než čerstvý zázvor. Vzniká sušením nařezaného zázvoru s částečně odstraněnou kůrou oddenku na slunci, dále se rozmělňuje na hrubší prášek. Obsahuje vitamín A. Používá při křečovitých nevolnostech, nadýmání, špatném trávení a také jako prevence nachlazení, kinetóz před cestováním či k rychlejšímu hojení po operaci. Pěstuje se hlavně v Asii, Indii, Brazílii a Haiti.
Mletý zázvor koupíte běžně v sáčku, ale je dostupný i v dobře uzavíratelné dóze nebo malých kořenících mlýncích. K dostání je v běžných obchodech s potravinami, ve stánkovém prodeji na trzích i bio produktech ve specializovaných prodejnách.
Tradičně se mletý zázvor přidává do perníků, želé, pudinků a koláčů. Doporučujeme vyzkoušet zázvorové sušenky nebo francouzský hruškový koláč, uplatnění má však i v orientální kuchyni. Vyzkoušejte krůtí prsa se zeleninou připravovaná ve woku.
Mletý zázvor se skladuje při pokojové teplotě do 25°C v lehce uzavíratelném obalu, v suchu a temnu, maximální vlhkost se uvádí 75 %. Sušený oddenek vydrží až dva roky.
Mletý zázvor je v sušené podobě koření k dispozici celoročně. Oddenky se sklízí hlavně v prosinci a lednu, když je období sucha. Poté se exportují do dalších zemí, odkud mletý zázvor pochází.
Zázvor se přidává do svařeného vína společně s dalším aromatickým kořením.