Recepty - mletá paprika

Recepty s mletou paprikou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Mletá paprika patří mezi základní práškové koření, které je nezbytné v každé kuchyni. Vyrábí se z paprikových lusků, které se po sklizni suší a melou. Usušené paprikové lusky se nejdříve nadrtí. Semínka se oddělí přes síta a dužina jde do mlýna. Tak se získá mletá paprika. Ta se sterilizuje přehřátou parou. Ztrátě barvy se někdy předchází ještě přidáním surového oleje. Takto zpracovaná paprika má jasně červenou až tmavě červenou barvu a typicky palčivou chuť a vůni. Podle množství alkaloidu kapsaicinu, který je v mleté paprice obsažený, je pak paprika více či méně palčivá. Sladká má kapsaicinu méně, pálivá více. Ještě pálivější je zvláštní druh paprik – feferonky. Nejsilnější a nejostřejší forma jsou chilli papričky neboli také kayenský pepř. Paprika je vyhledávaná nejen pro svou výraznou chuť a vůni, kterou dodává pokrmům, do kterých se přidává, ale i pro značný obsah vitamínu C a provitamínu A (beta karoten). Zvláštní vlastností papriky je to, že po požití člověka zahřívá.

 Rady při nákupu

Mletou papriku můžeme nakoupit v běžném obchodě s potravinami, nebo ve specializovaných obchodech s kořením. Prodává se i na trzích, a to jak u nás, tak i v téměř všech turistických destinacích (Egypt, Tunis, Turecko, Řecko, Itálie, Chorvatsko atp.). Tam je třeba věnovat pozornost barvě papriky. Pokud leží delší dobu na stánku, na který pálí slunce, ztrácí svoji svěží barvu a následně i chuť a vůni. Při nákupu mleté papriky bychom se měli držet těchto pravidel: nekupovat papriku podle barvy (může být dobarvena uměle) ale spíše podle vůně a chuti, upřednostňovat papriku balenou v papírových sáčcích před balenou v průsvitném obalu, vybírat papriku podle výrobce.

 Využití v kuchyni

Paprika je základním kořením, bez kterého si neumíme přestavit žádný guláš, gulášovou polévku, klobásy a další uzeniny. Používá se ale i při přípravě zásmažkových základů do dalších polévek a omáček - Slepice na paprice, ke kořenění masových a zeleninových pokrmů, zejména při grilování, smažení a pečení. Je nezbytná i při úpravě korýšů (humři a raci) a k ochucování salátů a pomazánek. Při používání v teplé kuchyni musíme dbát na to, že kapsicin v ní obsažený je alkaloid, který se rozpouští pouze v tucích, proto se paprika vždy sype až do rozpuštěného tuku a ihned zamíchá, aby se nepřipálila a nezhořkla.

 Skladování

Paprika se musí sladovat v neprůhledném obalu nebo v dóze, která zabezpečí zamezení přístupu slunečních paprsků a světla obecně. Doporučuje se skladování v suchu, temnu, chladnu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz