Recepty - mléko

Recepty s mlékem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Mléko je výměškem mléčných žláz, které produkují samice savců v době laktace. U hospodářských zvířat (krav, koz, ovcí) je doba laktace uměle prodlužována pravidelným dojením. Je základním zdrojem výživy pro mláďata všech savců, mezi které patří i člověk. Ten je jediným živočichem, který si schopnost řádně trávit mléčné bílkoviny uchovává i ve stáří. Mléko je bílá tekutina (obsahuje 85 % vody) nasládlé chuti a příjemné vůně. Žlutavý nádech je způsobený obsahem tuku, který je součástí sušiny. Kromě tuku jsou v sušině ještě bílkoviny, mléčný cukr (laktóza) a minerální látky (vápník, hořčík, draslík – jsou v mléce vázané ve formě fosforečnanů, chloridů, uhličitanů a citrátů). Obsah vitamínů závisí na krmivu zvířat, ze kterých mléko pochází. V zimě neobsahuje téměř žádné vitamíny. V létě, kdy se dobytek pase na loukách a pastvinách, jsou v mléce obsažené vitamíny rozpustné ve vodě (B1, B2, C) i vitamíny rozpustné v tucích (A, D ,E ,K). Rostlinnými náhražkami kravského mléka jsou např. sojové mléko, rýžové mléko, mandlové mléko, kokosové mléko.

 Rady při nákupu

Mléko lze kupovat přímo od farmářů. Jedná se o „syrové“ mléko. Je hustší a tučnější než mléko, které se dodává do obchodů. Není ale pasterované a mohlo by obsahovat choroboplodné zárodky. Proto se doporučuje před spotřebou převařit. Na pultech obchodů je k dostání mléko trvanlivé (v nápojových krabicích) a čerstvé (ve skleněných nebo plastových lahvích, pastových sáčcích nebo také v krabicích), sušené a kondenzované (různě zahušťované, slazené a neslazené). Zvláštním druhem mléka je SUNAR – mléko pro kojence. Nápojové mléko se podle obsahu tuku rozděluje na mléko plnotučné, polotučné a odstředěné. Kromě sladkých druhů mléka můžeme v obchodě dostat i mléka kyselá (kyselé mléko, zákys, jogurtové mléko, kefír, acidofilní mléko, mléčné koktejly aj.). Ta jsou upravena tak, aby i při snížené energetické hodnotě byla zdravá a biologicky hodnotná. Také se přidávají do různých pokrmů nebo třeba do krémů.

 Využití v kuchyni

Mléko se používá k přímé konzumaci, k výrobě mléčných nápojů (kakao, kapučíno, čokoláda, koktejly…), přidává se do čaje a kávy, je základní složkou skoro všech druhů těst, dává se do bešamelu (jíška rozředěná mlékem k zahušťování některých pokrmů), je základem většiny kaší a pudingů, zjemňují se s ním polévky - Kuřecí polévka s galgánem a kokosovým mlékem a omáčky, používá se k namáčení některých sušených a aromatických potravin před jejich vlastním zpracování.

 Skladování

Čerstvé mléko vydrží v chladničce několik dní, neotevřené trvanlivé i mino ledničku několik měsíců. Ještě větší trvanlivost mají mléka sušená a kondenzovaná. Čerstvé mléko se musí skladovat mimo dosah světla (to způsobuje nepříjemnou pachuť). Mléko snadno přejímá okolní pachy, proto je nutné ho při skladování oddělit od aromatických potravin.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz