Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Mléčné výrobky a sýry ».
Recepty s mlékem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Mléko je výměškem mléčných žláz, které produkují samice savců v době laktace. U hospodářských zvířat (krav, koz, ovcí) je doba laktace uměle prodlužována pravidelným dojením. Je základním zdrojem výživy pro mláďata všech savců, mezi které patří i člověk. Ten je jediným živočichem, který si schopnost řádně trávit mléčné bílkoviny uchovává i ve stáří. Mléko je bílá tekutina (obsahuje 85 % vody) nasládlé chuti a příjemné vůně. Žlutavý nádech je způsobený obsahem tuku, který je součástí sušiny. Kromě tuku jsou v sušině ještě bílkoviny, mléčný cukr (laktóza) a minerální látky (vápník, hořčík, draslík – jsou v mléce vázané ve formě fosforečnanů, chloridů, uhličitanů a citrátů). Obsah vitamínů závisí na krmivu zvířat, ze kterých mléko pochází. V zimě neobsahuje téměř žádné vitamíny. V létě, kdy se dobytek pase na loukách a pastvinách, jsou v mléce obsažené vitamíny rozpustné ve vodě (B1, B2, C) i vitamíny rozpustné v tucích (A, D ,E ,K). Rostlinnými náhražkami kravského mléka jsou např. sojové mléko, rýžové mléko, mandlové mléko, kokosové mléko.
Mléko lze kupovat přímo od farmářů. Jedná se o „syrové“ mléko. Je hustší a tučnější než mléko, které se dodává do obchodů. Není ale pasterované a mohlo by obsahovat choroboplodné zárodky. Proto se doporučuje před spotřebou převařit. Na pultech obchodů je k dostání mléko trvanlivé (v nápojových krabicích) a čerstvé (ve skleněných nebo plastových lahvích, pastových sáčcích nebo také v krabicích), sušené a kondenzované (různě zahušťované, slazené a neslazené). Zvláštním druhem mléka je SUNAR – mléko pro kojence. Nápojové mléko se podle obsahu tuku rozděluje na mléko plnotučné, polotučné a odstředěné. Kromě sladkých druhů mléka můžeme v obchodě dostat i mléka kyselá (kyselé mléko, zákys, jogurtové mléko, kefír, acidofilní mléko, mléčné koktejly aj.). Ta jsou upravena tak, aby i při snížené energetické hodnotě byla zdravá a biologicky hodnotná. Také se přidávají do různých pokrmů nebo třeba do krémů.
Mléko se používá k přímé konzumaci, k výrobě mléčných nápojů (kakao, kapučíno, čokoláda, koktejly…), přidává se do čaje a kávy, je základní složkou skoro všech druhů těst, dává se do bešamelu (jíška rozředěná mlékem k zahušťování některých pokrmů), je základem většiny kaší a pudingů, zjemňují se s ním polévky - Kuřecí polévka s galgánem a kokosovým mlékem a omáčky, používá se k namáčení některých sušených a aromatických potravin před jejich vlastním zpracování.
Čerstvé mléko vydrží v chladničce několik dní, neotevřené trvanlivé i mino ledničku několik měsíců. Ještě větší trvanlivost mají mléka sušená a kondenzovaná. Čerstvé mléko se musí skladovat mimo dosah světla (to způsobuje nepříjemnou pachuť). Mléko snadno přejímá okolní pachy, proto je nutné ho při skladování oddělit od aromatických potravin.