Recepty - meruňky

Více z Ovoce ».

Meruňky

Recepty s meruňkami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Meruňky patří mezi peckovice, rostou na stejnojmenném stromě. Meruňky se pěstují v teplých oblastech, u nás hlavně na jižní Moravě. Jsou to oranžové plody kulovitého tvaru, s jemně sametovou slupkou. Mají v průměru 3 – 5 cm. Po obvodu mají rýhu, která je dělí na dvě symetrické nebo asymetrické poloviny. Jejich dužina je šťavnatá a sladká.Ve středu plodu je pecka, která není jedlá, přestože má uprostřed jádro podobné mandli. Pecka nebo jádro se někdy přidává kvůli svému aroma do kompotů. Meruňky se dobře oddělují od pecky. Často se označují jako ovoce zdraví, zejména vzhledem ke svému velkému obsahu betakarotenu (provitamínu A), který je vyznaným antioxidantem působícím protikarcinogenně. Meruňky dále snižují hladinu cholesterolu v těle, posilují imunitní systém, zlepšují náladu, odstraňují napětí a stres, zpomalují stárnutí organismu. Díky obsahu vitamínům skupiny B působí příznivě na vlasy, nehty i pokožku. Ve 100 gramech skrývá jen 57 kcal, a proto jsou vhodné pro redukční dietu.

 Rady při nákupu

Nejlepší je je nakupovat v sezóně přímo u pěstitelů na Moravě nebo na trzích, kam je dodávají. Také v prodejnách ovoce a zeleniny a v supermarketech je lepší sáhnout po meruňkách domácího původu. Ty, které jsou z dovozu, jsou často bez chuti a typické vůně. Při nákupu je třeba vybírat pěkně zralé plody. K přímé konzumaci je třeba se vyhnout plodům nezralým nebo naopak přezrálým, které se snadno shnijí. Na zavařování se lépe hodí plody méně zralé. Na marmelády jsou naopak vhodnější zralejší plody.

 Využití v kuchyni

Meruňky se mají konzumovat v čerstvém stavu, protože tak je zaručené uchování všech vitamínů a ostatních zdraví prospěšných látek. Kromě toho se z nich připravují kompoty, marmelády, džemy, šťávy, džusy, kaše, přesnídávky, zmrzliny. Často se také suší a zmrazují. V čerstvém i konzervovaném stavu se využívají na koláče - Meruňkový koláč, dorty, zákusky, připravují se z nich poháry a koktejly. Někdy se používají i na ozdobu obložených mís ve studené kuchyni. V teplé kuchyni se používají k přípravě teplých jídel – meruňkových knedlíků, nákypů… Přidávají se ale i k pečenému masu (např. s kozím sýrem a červeným vínem). Z meruněk se vyrábí také destiláty (meruňkovice).

 Skladování

Meruňky jsou poměrně citlivé na skladování. Uchovávají se v suchu a chladu. Je třeba jim ale věnovat mimořádnou pozornost a často je přebírat (odstraňovat nahnilé kusy). Lépe uchovatelné jsou kompotované a sušené.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz