Recepty - med

Recepty s medem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Med je včelí produkt, který patří mezi přírodní sladidla a je významným zdrojem energie. Je dobře stravitelný. Barva chuť, vůně, a biologická hodnota závisejí na původu rostlinných šťáv, které na něj včely využily. Med obsahuje asi 38 % glukózy 31 % fruktózy, 20 % vody, 3 % sacharózy, 3 % dextrínů, 1 % organických kyselin a malé množství bílkovin, vitamínů (B2, A, C) a minerálních látek (draslík, vápník, hořčík, železo). Vzhledem k jeho vysoké biologické hodnotě se podává jako lék (proti nachlazení a kašli). Kromě toho má antiseptické účinky, je hojivý, napomáhá trávení, podporuje tvorbu červených krvinek, a proto se doporučuje při chudokrevnosti. Čerstvý med je průhledný a tekutý. Postupně ale tuhne a cukernatí. K nejlepším druhům medu patří med květový (lipový, akátový, trávní). Tmavý (lesní) med mívá živičnou příchuť. Méně oblíbený je med řepkový, který má typické aroma. Kvalitnější je med samovolně odkapaný z voskových plástů, které včelaři připravují včelám do úlů. Méně kvalitní je med vytáčený (odstředěný) a nejhorší jakost má med lisovaný a vyvařený.

 Rady při nákupu

Med je nejlepší kupovat přímo od známého včelaře, u kterého máme zaručené, že se jedná o pravý český včelí med. Jen tak máme garantováno, že nedošlo k jeho doplňování cukrem nebo starým roztaveným medem nebo uměle vyrobeným medem. Med je také dodáván do obchodů s potravinami a zdravou výživou. Většinou je balený ve sklenicích (někdy i v umělých nádobách) a musí být označený původem. Zcukernatělost a ztuhlost medu způsobuje jeho světlejší barvu a tužší konzistenci, ale není na závadu

 Využití v kuchyni

Med se používá ke slazení nápojů a pokrmů, přidává se do perníků - Hrníčkový perník s medem a dalších druhů pečiva, do kaší, k pečeným masům, do dressingů, pohárů, koktejlů,… vyrábí se z něj i alkoholický nápoj medovina.

 Skladování

Med se skladuje v kovových konvích nebo skleněných či porcelánových nádobách, v suchých skladech při teplotě nejméně 5-10° C.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz