Recepty - med

Recepty s medem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Med je včelí produkt, který patří mezi přírodní sladidla a je významným zdrojem energie. Je dobře stravitelný. Barva chuť, vůně, a biologická hodnota závisejí na původu rostlinných šťáv, které na něj včely využily. Med obsahuje asi 38 % glukózy 31 % fruktózy, 20 % vody, 3 % sacharózy, 3 % dextrínů, 1 % organických kyselin a malé množství bílkovin, vitamínů (B2, A, C) a minerálních látek (draslík, vápník, hořčík, železo). Vzhledem k jeho vysoké biologické hodnotě se podává jako lék (proti nachlazení a kašli). Kromě toho má antiseptické účinky, je hojivý, napomáhá trávení, podporuje tvorbu červených krvinek, a proto se doporučuje při chudokrevnosti. Čerstvý med je průhledný a tekutý. Postupně ale tuhne a cukernatí. K nejlepším druhům medu patří med květový (lipový, akátový, trávní). Tmavý (lesní) med mívá živičnou příchuť. Méně oblíbený je med řepkový, který má typické aroma. Kvalitnější je med samovolně odkapaný z voskových plástů, které včelaři připravují včelám do úlů. Méně kvalitní je med vytáčený (odstředěný) a nejhorší jakost má med lisovaný a vyvařený.

 Rady při nákupu

Med je nejlepší kupovat přímo od známého včelaře, u kterého máme zaručené, že se jedná o pravý český včelí med. Jen tak máme garantováno, že nedošlo k jeho doplňování cukrem nebo starým roztaveným medem nebo uměle vyrobeným medem. Med je také dodáván do obchodů s potravinami a zdravou výživou. Většinou je balený ve sklenicích (někdy i v umělých nádobách) a musí být označený původem. Zcukernatělost a ztuhlost medu způsobuje jeho světlejší barvu a tužší konzistenci, ale není na závadu

 Využití v kuchyni

Med se používá ke slazení nápojů a pokrmů, přidává se do perníků - Hrníčkový perník s medem a dalších druhů pečiva, do kaší, k pečeným masům, do dressingů, pohárů, koktejlů,… vyrábí se z něj i alkoholický nápoj medovina.

 Skladování

Med se skladuje v kovových konvích nebo skleněných či porcelánových nádobách, v suchých skladech při teplotě nejméně 5-10° C.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz