Recepty - máslo

Recepty s máslem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Máslo se vyrábí stloukáním smetany ve stloukacích strojích, dříve v máselnicích. Jde o živočišný, mléčný tuk. Je nutné ho rozlišovat od rostlinných tuků typu Rama a margarínů, které nelze nazývat máslem. Jelikož jsou rostlinné tuky zdrojem vitamínů a nenasycených mastných kyselin, mnoho lidí je ze zdravotních a výživových důvodů preferuje. Za mořem se těší oblibě arašídové a burákové máslo. Mimo kuchyni se máslo používá na výrobu hojivých mastí, balzámů na rty.

 Rady při nákupu


Pokud potřebujete máslo na pečení či vaření, nekupujte rostlinné tuky. Ty se hodí spíše k namazání na pečivo. Vybírejte podle množství mléčného tuku, které je uvedeno na obalu. Nutné je také kontrolovat datum spotřeby. Zda máslo nežluklo poznáme podle netradiční barvy a zápachu.

 Využití v kuchyni

Máslo má v kuchyni široké využití od pomazánek, krémů, moučníků, polev, jíšek, pečiva, halušek, noků až po základy pod masa, ryby, zeleninové a bramborové pokrmy, mořské plody, vnitřnosti. Pokrmy často doplňují různé druhy ochucených másel, například sladká, skořicová s medem nebo slaná – Bylinkové máslo.

 Skladování

Máslo bychom měli skladovat v chladničce o teplotě 4 – 8 °C, rostlinné tuky od 2 do 12 °C.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz