Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Mangostan známe také jako: ovoce bohů
Recepty s mangostanem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Mangostan pochází z rostliny jménem Garcinie z jihovýchodní Asie. Povrch mangostanu pokrývá silná kožovitá slupka, v níž se ukrývá sladkokyselá dužnina se šesti členěnými dílky a jedlá jadérky. Toto ovoce je zdrojem vitamínu C, vápníku a vlákniny. Působí proti zánětům, bolestem a únavě. Pěstuje se v Indii, Filipínách, Thajsku, Střední Americe a Brazílii.
Plody se sem vozí již zralé, po utržení totiž nedozrají. Zaměnit by se dal nejspíše s tropickým ovocem bolivijského původu, achacha.
Je výborný jako ovoce do čerstvě připravených kompotů, džemů, pudinků a džusů.
Mangostan je nejlepší ihned zpracovat. Rychle se kazí, mění tvar i vůni.
Jeho sezóna začíná na jaře a dozrává v červenci. Lze ho tedy zakoupit nejčasteji v létě.