Recepty - mangold

Více z Zelenina ».

Mangold

Recepty s mangoldem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Mangold je listová zelenina vzhledově i chuťově podobná špenátu, u nás však bohužel často opomíjená. Existují dva druhy, mangold řapíkatý a mangold listový. Mangold obsahuje velké množství vitamínu C, minerální látky (vápník, draslík, hořčík a železo) a je vhodný při dietním stravování.

 Rady při nákupu

Mangold je někdy velmi těžké sehnat, ale pokud na něj někde narazíte, neváhejte a kupte ho. Hledejte spíše než v supermarketech na farmářských trzích. Mangold můžete pěstovat i na zahrádce, jde o velmi nenáročnou rostlinu a roste od jara až do konce listopadu.

 Využití v kuchyni

Z mangoldu se konzumují jak řapíky, tak i listy. Křehké jarní lístky můžete jíst syrové a nepotřebují tepelné zpracování, ale ty pozdní, listopadové, musíte před servírováním spařit horkou vodou. Řapíky je potřeba vždy oloupat a povařit a dále se upravují podobně jako chřest. Vzhledem k podobnosti mangoldu se špenátem, má mangold i podobné uplatnění v gastronomii. Hodí se do polévek, slaných koláčů - Koláč s mangoldem a rajčaty, salátů, k těstovinám, k zapékání, do různých rolád, ale také do orientálních a indických pokrmů.

 Skladování

Mangold nedoporučuji dlouho skladovat, max. 2 až 3 dny v lednici.

 Sezóna

Mangold roste od jara do konce listopadu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz