Recepty - mangold

Více z Zelenina ».

Mangold

Recepty s mangoldem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Mangold je listová zelenina vzhledově i chuťově podobná špenátu, u nás však bohužel často opomíjená. Existují dva druhy, mangold řapíkatý a mangold listový. Mangold obsahuje velké množství vitamínu C, minerální látky (vápník, draslík, hořčík a železo) a je vhodný při dietním stravování.

 Rady při nákupu

Mangold je někdy velmi těžké sehnat, ale pokud na něj někde narazíte, neváhejte a kupte ho. Hledejte spíše než v supermarketech na farmářských trzích. Mangold můžete pěstovat i na zahrádce, jde o velmi nenáročnou rostlinu a roste od jara až do konce listopadu.

 Využití v kuchyni

Z mangoldu se konzumují jak řapíky, tak i listy. Křehké jarní lístky můžete jíst syrové a nepotřebují tepelné zpracování, ale ty pozdní, listopadové, musíte před servírováním spařit horkou vodou. Řapíky je potřeba vždy oloupat a povařit a dále se upravují podobně jako chřest. Vzhledem k podobnosti mangoldu se špenátem, má mangold i podobné uplatnění v gastronomii. Hodí se do polévek, slaných koláčů - Koláč s mangoldem a rajčaty, salátů, k těstovinám, k zapékání, do různých rolád, ale také do orientálních a indických pokrmů.

 Skladování

Mangold nedoporučuji dlouho skladovat, max. 2 až 3 dny v lednici.

 Sezóna

Mangold roste od jara do konce listopadu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz