Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s mangoldem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Mangold je listová zelenina vzhledově i chuťově podobná špenátu, u nás však bohužel často opomíjená. Existují dva druhy, mangold řapíkatý a mangold listový. Mangold obsahuje velké množství vitamínu C, minerální látky (vápník, draslík, hořčík a železo) a je vhodný při dietním stravování.
Mangold je někdy velmi těžké sehnat, ale pokud na něj někde narazíte, neváhejte a kupte ho. Hledejte spíše než v supermarketech na farmářských trzích. Mangold můžete pěstovat i na zahrádce, jde o velmi nenáročnou rostlinu a roste od jara až do konce listopadu.
Z mangoldu se konzumují jak řapíky, tak i listy. Křehké jarní lístky můžete jíst syrové a nepotřebují tepelné zpracování, ale ty pozdní, listopadové, musíte před servírováním spařit horkou vodou. Řapíky je potřeba vždy oloupat a povařit a dále se upravují podobně jako chřest. Vzhledem k podobnosti mangoldu se špenátem, má mangold i podobné uplatnění v gastronomii. Hodí se do polévek, slaných koláčů - Koláč s mangoldem a rajčaty, salátů, k těstovinám, k zapékání, do různých rolád, ale také do orientálních a indických pokrmů.
Mangold nedoporučuji dlouho skladovat, max. 2 až 3 dny v lednici.
Mangold roste od jara do konce listopadu.