Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Recepty s malinami Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Maliny patří mezi bobulové ovoce rostoucí na popínavém keři –
maliníku, který má plazivý kořen a velice rychle se rozrůstá. Maliník
není na rozdíl od ostružiníku ostnatý, jen na řapících zelených
lístků jsou drobné slabounké ostny. Vyskytují se ve 2 základních
formách – maliny lesní a zahradní. Lesní jsou menší, ale voňavější.
Maliny jsou sytě růžové až karmínově červené (uměle byly
vyšlechtěné i žluté, bílé, světle růžové a tmavě fialové), asi
1-2 cm velké, mají tvar komolého jehlanu a jsou tvořeny typickou strukturou
k sobě na těsno usazených kuliček, uvnitř každé z nich je jadérko.
Nezralý plod drží pevně na bílém pestíku. Maliny jsou chutné, sladké,
voňavé, ale poměrně málo trvanlivé. Obsahují vodu, sacharidy, vitamíny
(C, B7, E), minerální látky (vápník, zinek, fosfor, železo), třísloviny,
pektin, organické kyseliny. Plody i listy malin patří mezi léčivé
rostliny. Šťáva z malin je dobrá na trávení, dále maliny pomáhají při
průjmu, ale zároveň i odvodňují, uvolňují křeče, doporučují se při
revmatismu, při cukrovce, při kožních onemocněních, při
kardiovaskulárních onemocněních apod. Odvar z listů lze užívat
vnitřně – jako čaj nebo zevně. Čaj se podává při poruchách
trávení, při kašli, astmatu a k uvolňování křečí. Zevně se odvar
z malinového listí používá při zánětech dutiny ústní a bolestech
v krku nebo při kožních problémech.
Maliny se dají koupit v supermarketech a prodejnách ovoce a zeleniny téměř po celý rok, přestože patří mezi sezónní (letní) ovoce. Na pulty prodejen i na tržiště se dodávají v košíčcích nebo plastových miskách, protože jsou velmi křehké a hrozí jim pomačkání. Při nákupu je třeba si dávat pozor na nezralé nebo naopak přezrálé a nahnilé nebo zaplesnivělé maliny. Maliny bývají velice často červivé (podobně jako třešně).
Maliny se jedí syrové, mohou se zavařovat jako kompot nebo marmeláda, rosol či džem, zmrazovat, vyrábějí se z nich šťávy, džusy, víno, přesnídávky, poháry, koktejly, zmrzliny… Čerstvé i konzervované se nechají využívat v teplé i studené kuchyni. V teplé kuchyni se uplatňují zejména při přípravě sladkých jídel, např. nákypů. Malinová marmeláda se používá na lívance, palačinky, vdolky apod. Mražené maliny, malinové šťávy, rosoly a kompoty se používají i v cukrářské výrobě.
Skladování malin není snadné, protože se snadno pomačkají a velice rychle podléhají plísni. Na chladném místě vydrží v původním stavu jen několik hodin.