Recepty - maliny

Více z Ovoce ».

Maliny

Recepty s malinami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Maliny patří mezi bobulové ovoce rostoucí na popínavém keři – maliníku, který má plazivý kořen a velice rychle se rozrůstá. Maliník není na rozdíl od ostružiníku ostnatý, jen na řapících zelených lístků jsou drobné slabounké ostny. Vyskytují se ve 2 základních formách – maliny lesní a zahradní. Lesní jsou menší, ale voňavější. Maliny jsou sytě růžové až karmínově červené (uměle byly vyšlechtěné i žluté, bílé, světle růžové a tmavě fialové), asi
1-2 cm velké, mají tvar komolého jehlanu a jsou tvořeny typickou strukturou k sobě na těsno usazených kuliček, uvnitř každé z nich je jadérko. Nezralý plod drží pevně na bílém pestíku. Maliny jsou chutné, sladké, voňavé, ale poměrně málo trvanlivé. Obsahují vodu, sacharidy, vitamíny (C, B7, E), minerální látky (vápník, zinek, fosfor, železo), třísloviny, pektin, organické kyseliny. Plody i listy malin patří mezi léčivé rostliny. Šťáva z malin je dobrá na trávení, dále maliny pomáhají při průjmu, ale zároveň i odvodňují, uvolňují křeče, doporučují se při revmatismu, při cukrovce, při kožních onemocněních, při kardiovaskulárních onemocněních apod. Odvar z listů lze užívat vnitřně – jako čaj nebo zevně. Čaj se podává při poruchách trávení, při kašli, astmatu a k uvolňování křečí. Zevně se odvar z malinového listí používá při zánětech dutiny ústní a bolestech v krku nebo při kožních problémech.

 Rady při nákupu

Maliny se dají koupit v supermarketech a prodejnách ovoce a zeleniny téměř po celý rok, přestože patří mezi sezónní (letní) ovoce. Na pulty prodejen i na tržiště se dodávají v košíčcích nebo plastových miskách, protože jsou velmi křehké a hrozí jim pomačkání. Při nákupu je třeba si dávat pozor na nezralé nebo naopak přezrálé a nahnilé nebo zaplesnivělé maliny. Maliny bývají velice často červivé (podobně jako třešně).

 Využití v kuchyni

Maliny se jedí syrové, mohou se zavařovat jako kompot nebo marmeláda, rosol či džem, zmrazovat, vyrábějí se z nich šťávy, džusy, víno, přesnídávky, poháry, koktejly, zmrzliny… Čerstvé i konzervované se nechají využívat v teplé i studené kuchyni. V teplé kuchyni se uplatňují zejména při přípravě sladkých jídel, např. nákypů. Malinová marmeláda se používá na lívance, palačinky, vdolky apod. Mražené maliny, malinové šťávy, rosoly a kompoty se používají i v cukrářské výrobě.

 Skladování

Skladování malin není snadné, protože se snadno pomačkají a velice rychle podléhají plísni. Na chladném místě vydrží v původním stavu jen několik hodin.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Květáková polévka Květáková polévka
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz