Recepty - majoránka
Více z Koření a bylinky ».

Recepty s majoránkou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Majoránka je léčivá bylina, která má mnoho drobných, vejčitých lístků a bílé kvítky. Používala se už ve Starověku jako lék na gynekologické obtíže, nechutenství, bolesti nejrůznějšího původu, astma a nemoci nervového původu. Dnes se z ní vyrábí nejrůznější masti, vonné oleje, bylinkové lázně. Majoránkový olej i odvar uvolňuje křeče v končetinách a podporuje prokrvení. Svazeček zavěšené nati majoránky krásně provoní celý byt.
Rady při nákupu
V obchodech i drogériích koupíme majoránku drhnutou či její nať. Čerstvou si můžeme vypěstovat sami na zahradě na slunečných místech chráněných od větru. Dále ji lze koupit v bylinkářství, větších supermarketech či na biofarmě. Dbáme na to, aby byly čerstvé lístky sytě zelené, nikoliv nažloutlé nebo dokonce nahnědlé. Sušená bylina by měla být šedozelená.
Využití v kuchyni
Na majoránce připravujeme především vepřové, hovězí, kůzlečí, kachnu, husu a jehněčí maso, ale nic nepokazíme, když ji použijeme na pokrmy z drůbeže - Majoránková krůtí stehna a ryb. Typickou vůni a chuť dodává bramboráku . Hodí se do omáček, polévek, marinád, těstovin, luštěninových kaší a pyré. Využívá se ve všech světových kuchyních.
Skladování
Sušené koření skladujeme v chladu, suchu a dobře uzavřené nádobě po dobu maximálně 18 měsíců.
Jaternicovy prejt z kuracich pecienok a srdiecok
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz