Recepty - majonéza

Majonéza známe také jako: majolka

Recepty s majonézou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Majonéza je omáčka, která se vyrábí z vyšlehaných žloutků, do kterých pomalu přidáváme olej. Obsahuje velké množství tuků, proto by se jí měli vyhýbat lidé, kteří s nimi musí ze zdravotních důvodů šetřit. Nevhodná je též pro osoby s vysokým cholesterolem. V současné době však existují i zdravější alternativy, které mohou bez problémů konzumovat i tito lidé.

 Rady při nákupu

Majonézu koupíme ve skle, pytlících nebo ve vaničce v každém menším obchodě s potravinami. K dostání je buď čistá nebo s příchutí feferonek, křenu, česneku, bylinek, lanýžů či wasabi.

 Využití v kuchyni

Při výrobě domácí majonézy musíme dávat pozor, aby se nám nesrazila. Zamezíme tomu tak, že vešleháme olej do žloutků velmi pomalinku. Hodí se do salátů, omáček, ke grilovaným masům, smaženým pokrmům, do pomazánek, dresinků. Pro osoby s vysokým cholesterolem poslouží Majonéza bez vajec , pro osoby, které musí tuky šetřit zase Majonéza pro žlučníkáře jogurtem odlehčená nebo sójová majonéza. Pro vegany lze koupit tzv. tofunézu. Existuje i bio či košer varianta.

 Skladování

Správné skladování je důležité pro prevenci nemocí, jako je salmonela. Majonézu uchováváme na chladných, suchých místech do 20 °C, po otevření v chladničce po dobu maximálně 5 týdnů. Nesmí zmrznout.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz