Recepty - majonéza

Majonéza známe také jako: majolka

Recepty s majonézou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Majonéza je omáčka, která se vyrábí z vyšlehaných žloutků, do kterých pomalu přidáváme olej. Obsahuje velké množství tuků, proto by se jí měli vyhýbat lidé, kteří s nimi musí ze zdravotních důvodů šetřit. Nevhodná je též pro osoby s vysokým cholesterolem. V současné době však existují i zdravější alternativy, které mohou bez problémů konzumovat i tito lidé.

 Rady při nákupu

Majonézu koupíme ve skle, pytlících nebo ve vaničce v každém menším obchodě s potravinami. K dostání je buď čistá nebo s příchutí feferonek, křenu, česneku, bylinek, lanýžů či wasabi.

 Využití v kuchyni

Při výrobě domácí majonézy musíme dávat pozor, aby se nám nesrazila. Zamezíme tomu tak, že vešleháme olej do žloutků velmi pomalinku. Hodí se do salátů, omáček, ke grilovaným masům, smaženým pokrmům, do pomazánek, dresinků. Pro osoby s vysokým cholesterolem poslouží Majonéza bez vajec , pro osoby, které musí tuky šetřit zase Majonéza pro žlučníkáře jogurtem odlehčená nebo sójová majonéza. Pro vegany lze koupit tzv. tofunézu. Existuje i bio či košer varianta.

 Skladování

Správné skladování je důležité pro prevenci nemocí, jako je salmonela. Majonézu uchováváme na chladných, suchých místech do 20 °C, po otevření v chladničce po dobu maximálně 5 týdnů. Nesmí zmrznout.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz