Recepty - lněné semínko

Recepty s lněným semínkem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Lněné semínko je plodina vyskytující se v přírodě ve dvou podobách hnědého nebo zlatého lnu. Pěstuje se i v Čechách, je pro nás tedy maximálně dostupnou surovinou. Pomáhá od žaludečních problémů a slouží i jako prevence proti virům a rakovině. Při vaření získává gelovitou konzistenci, proto se používá jako domácí gel na vlasy nebo v kuchyni na zahuštění a místo želatiny. Chutná lehce po oříšcích.

 Rady při nákupu

Lněné semínko zakoupíte v obchodech s potravinami nebo ve zdravé výživě v bio kvalitě. Semínka si vybírejte v jejich základní podobě - syrová, nepražená a neochucená. Musí se důkladně žvýkat. Snadno je zaměníte s jinými drobnými druhy semínek, proto raději překontrolujte jejich etiketu.

 Využití v kuchyni

Lněná semínka se servírují čerstvá nebo ještě lépe namočit - budou pak lépe stravitelná. Dají se i drtit nebo mlít. Přidejte je do pomazánky, posypte domácí pečivo, připravte si chléb se lněným semínkem a ovesnými vločkami nebo výborné dalamánky. Tepelně zpracované semínko ztrácí živiny. Pražením sice jejich chuť vynikne, ale stávají se pro nás mrtvou potravinou.

 Skladování

Drcená semínka po rozemletí rychle žluknou. V sáčku vydrží v suchu a při pokojové teplotě podle data spotřeby.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz