Recepty - lněné semínko

Recepty s lněným semínkem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Lněné semínko je plodina vyskytující se v přírodě ve dvou podobách hnědého nebo zlatého lnu. Pěstuje se i v Čechách, je pro nás tedy maximálně dostupnou surovinou. Pomáhá od žaludečních problémů a slouží i jako prevence proti virům a rakovině. Při vaření získává gelovitou konzistenci, proto se používá jako domácí gel na vlasy nebo v kuchyni na zahuštění a místo želatiny. Chutná lehce po oříšcích.

 Rady při nákupu

Lněné semínko zakoupíte v obchodech s potravinami nebo ve zdravé výživě v bio kvalitě. Semínka si vybírejte v jejich základní podobě - syrová, nepražená a neochucená. Musí se důkladně žvýkat. Snadno je zaměníte s jinými drobnými druhy semínek, proto raději překontrolujte jejich etiketu.

 Využití v kuchyni

Lněná semínka se servírují čerstvá nebo ještě lépe namočit - budou pak lépe stravitelná. Dají se i drtit nebo mlít. Přidejte je do pomazánky, posypte domácí pečivo, připravte si chléb se lněným semínkem a ovesnými vločkami nebo výborné dalamánky. Tepelně zpracované semínko ztrácí živiny. Pražením sice jejich chuť vynikne, ale stávají se pro nás mrtvou potravinou.

 Skladování

Drcená semínka po rozemletí rychle žluknou. V sáčku vydrží v suchu a při pokojové teplotě podle data spotřeby.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz