Recepty - lískové ořechy

Recepty s lískovými ořechy  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Lískové ořechy rostou na lísce obecné, jsou považované za opravdovou delikatesu, ale i zdraví prospěšnou surovinu. Obsahují velké množství energie a jsou tak vhodné pro sportovce. Mají také vysoký obsah vitamínů (hlavně skupiny B a E) a minerálů. Vyskytují se hlavně v Evropě a severní Americe.

 Rady při nákupu

Lískové ořechy se prodávají na váhu nebo balené v sáčku, nevyloupané, vyloupané celé, drcené či půlené. Seženete je ve všech prodejnách a supermarketech běžně po celý rok. Při nákupu kontrolujte dobu trvanlivosti a možné napadení červy.

 Využití v kuchyni

Lískové ořechy se používají v různých formách, v teplé i studené kuchyni – syrové, pražené, loupané, neloupané, namleté nebo nasekané. Přidávají se hlavně do sladkých jídel, koláčů, dortů, müsli, ovesných kaší a jiných dezertů. Můžete je také nakládat do medu nebo z nich připravit ořechové mléko či máslo. Lískové ořechy se používají do některých pokrmů exotické kuchyně nebo do salátů, výborné jsou také pražené a osolené.

 Skladování

Neloupané a loupané celé lískové ořechy skladujte v suchém, chladném a větraném prostředí. Mají tendenci plesnivět. Nasekané a namleté příliš dlouho nevydrží, kontrolujte vždy jejich trvanlivost a po otevření skladujte v mrazáku.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Tatranské kuře Tatranské kuře
Květáková polévka Květáková polévka
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz