Recepty - limetka

Více z Ovoce ».

Limetka

Recepty s limetkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Limetka je zelené citrusové ovoce chutí i tvarem podobné citrónu. Pěstuje se na stromech subtropické Itálie, Španělska, Mexika, odkud se také nejčastěji dováží na náš trh. Obsahuje vitamíny B a C. Používá se nejen v kuchyni, ale i do kosmetických výrobků, koupelnových solí, vonných olejů, sprejů, osvěžovačů, čisticích prostředků, toaletních vod i jako příchuť léků.

 Rady při nákupu

Při nákupu vybíráme hladké, pevné limetky bez viditelné plísně a flíčků.

 Využití v kuchyni

Limetkovou kůru nebo šťávu používáme nejčastěji na polevy, míchané alkoholické i nealkoholické nápoje, likéry, do moučníků, sirupů, želé, polévek, suflé, bramborové kaše, čajů, džusů či salátových zálivek. Skvěle se hodí do marinád mořských - Pangasius s limetkovou omáčkou i sladkovodních ryb, k mořským plodům a k úpravě masa na čínský nebo thajský způsob - Thajské kuře v pomalém hrnci . Citrónovo-limetkový ocet zvýrazní chuť holandské omáčky.

 Skladování

Limetky skladujeme na chladném, suchém místě nebo v ledničce. Chceme-li, aby vydržely déle, narovnáme je do láhve od okurek, překryjeme celofánem a utěsníme gumičkou. Nastrouhaná limetková kůra si uchová svou vůni, když ji nastrouháme, usušíme a dáme do uzavřeného sáčku na suché a temné místo.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz