Recepty - limetka

Více z Ovoce ».

Limetka

Recepty s limetkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Limetka je zelené citrusové ovoce chutí i tvarem podobné citrónu. Pěstuje se na stromech subtropické Itálie, Španělska, Mexika, odkud se také nejčastěji dováží na náš trh. Obsahuje vitamíny B a C. Používá se nejen v kuchyni, ale i do kosmetických výrobků, koupelnových solí, vonných olejů, sprejů, osvěžovačů, čisticích prostředků, toaletních vod i jako příchuť léků.

 Rady při nákupu

Při nákupu vybíráme hladké, pevné limetky bez viditelné plísně a flíčků.

 Využití v kuchyni

Limetkovou kůru nebo šťávu používáme nejčastěji na polevy, míchané alkoholické i nealkoholické nápoje, likéry, do moučníků, sirupů, želé, polévek, suflé, bramborové kaše, čajů, džusů či salátových zálivek. Skvěle se hodí do marinád mořských - Pangasius s limetkovou omáčkou i sladkovodních ryb, k mořským plodům a k úpravě masa na čínský nebo thajský způsob - Thajské kuře v pomalém hrnci . Citrónovo-limetkový ocet zvýrazní chuť holandské omáčky.

 Skladování

Limetky skladujeme na chladném, suchém místě nebo v ledničce. Chceme-li, aby vydržely déle, narovnáme je do láhve od okurek, překryjeme celofánem a utěsníme gumičkou. Nastrouhaná limetková kůra si uchová svou vůni, když ji nastrouháme, usušíme a dáme do uzavřeného sáčku na suché a temné místo.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz