Recepty - lanýž
Více z Houby ».

Recepty s lanýžem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Lanýže a víno
Lanýž je druh vzácné houby vyskytující se kolem kořenů listnatých stromů v oblasti Francie, Itálie či Chorvatska. Na našem území se vyskytuje také, ale jeho sběr je pod pokutou přísně zakázán. Lanýže rozdělujeme na tři typy – černý letní, černý zimní a bílý.
Rady při nákupu
Lanýže zakoupíte v čerstvém stavu ve specializovaných obchodech. Jedná se po kaviáru o druhou nejdražší surovinu, a proto počítejte s vysokou cenou. Za kilogram lanýžů zaplatíte v závislosti na typu a kvalitě zhruba od 11 000 Kč za černé lanýže do 280 000 Kč za bílé lanýže. Na druhou stranu, při vaření jich spotřebujete jen malé množství.
Využití v kuchyni
Na omeletu z šesti vajec budete potřebovat 150 g, na omáčku k těstovinám pouze 20 g. Lanýži můžete dochutit také rizoto. Před úpravou lanýže důkladně očistěte a ponořte do vody. Po vyjmutí z vody jemně odstraňte zbylé nečistoty. Použít můžete syrových nakrájených lanýžů, případně je lehce prohřejte. Vyvarujte se kombinací s výraznými sýry, solí a kořením.
Skladování
Čerstvé lanýže vydrží při vhodném skladování zhruba dva týdny. Jsou-li lanýže měkčí, zpracujte je raději o něco dříve. Lanýže uskladněte v temnu a chladu. Odborníci radí, abyste je uložili do vrstvy rýže, která pohltí vlhkost a zabrání tak rozvoji plísně.
Lanýže a víno
V restauraci vám s výběrem vína rád poradí zkušený sommelier. Doma vyzkoušejte jednoduchý pokrm z lanýžů v kombinaci s vínem podle připravovaného receptu. K rizotu odborníci doporučují červené a k těstovinám spíše sušší bílé víno.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz