Recepty - kurkuma

Recepty s kurkumou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Kurkuma (někdy také nazývaná indický šafrán) je koření, které se vyrábí vařením a následným sušením a drcením oddenku kurkumovníku dlouhého. Má jasně žlutou barvu, pochází z Asie a jejím největším producentem je Indie. Konzumace kurkumy přináší plno zdravotních benefitů, pročišťuje játra, zlepšuje paměť a trávení, má antioxidační účinky, čistí pleť a tlumí bolest.

 Rady při nákupu

Kurkuma se prodává buď samotná (v podobě práškového koření v sáčku) nebo je součástí různých kořenících směsí, např. jedné z nejznámějších indických směsí – kari. Kari koření seženete ve všech supermarketech, kurkumu spíše ve specializovaných obchodech s orientálními potravinami.

 Využití v kuchyni

Toto jasně žluté koření se používá do asijských a zejména indických pokrmů, má jemnou vůni připomínající pomeranče a zázvor a velmi intenzivní chuť. Přidává se do rýže, polévek, omáček, k bramborám, těstovinám, do masa a na ryby. Je nepostradatelnou součástí většiny indických jídel, např. indického zeleninového či masového kari, používá se i na nakládání masa společně s jogurtem nebo zakysanou smetanou.

 Skladování

Kurkumu skladujte v suchém a chladném prostředí.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Tatranské kuře Tatranské kuře
Kuře na medu Kuře na medu
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz