Recepty - kurkuma

Recepty s kurkumou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Kurkuma (někdy také nazývaná indický šafrán) je koření, které se vyrábí vařením a následným sušením a drcením oddenku kurkumovníku dlouhého. Má jasně žlutou barvu, pochází z Asie a jejím největším producentem je Indie. Konzumace kurkumy přináší plno zdravotních benefitů, pročišťuje játra, zlepšuje paměť a trávení, má antioxidační účinky, čistí pleť a tlumí bolest.

 Rady při nákupu

Kurkuma se prodává buď samotná (v podobě práškového koření v sáčku) nebo je součástí různých kořenících směsí, např. jedné z nejznámějších indických směsí – kari. Kari koření seženete ve všech supermarketech, kurkumu spíše ve specializovaných obchodech s orientálními potravinami.

 Využití v kuchyni

Toto jasně žluté koření se používá do asijských a zejména indických pokrmů, má jemnou vůni připomínající pomeranče a zázvor a velmi intenzivní chuť. Přidává se do rýže, polévek, omáček, k bramborám, těstovinám, do masa a na ryby. Je nepostradatelnou součástí většiny indických jídel, např. indického zeleninového či masového kari, používá se i na nakládání masa společně s jogurtem nebo zakysanou smetanou.

 Skladování

Kurkumu skladujte v suchém a chladném prostředí.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz