Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Houby ».
Recepty s kuřátky Rady při sběru Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Kuřátka patří mezi atraktivní houby, které najdete ve většině lesů, hlavně pak mezi buky a smrky. Žlutá chutná houba svým tvarem často připomíná mořské korály. Drobné keříky, které svou výškou dorůstají až do 20 cm, jsou zakončeny hustými větévkami. Zatímco kuřátka květáková mají větévky oblé, kuřátka zlatá jsou zakončena třásněmi a žlutá tupou špičkou. Barvou připomínají žloutky nebo síru, časem tmavnou do okrové barvy. Při nakrojení mají kuřátka mramorově bílou dužinu.
Pokud se rozhodnete kuřátka sbírat, vyrýpněte celý třeň. Ten je masitější a jemnější než konce větévek, které mohou chutnat hořce a obsahovat těžce stravitelné látky. Pozor na záměnu s jedovatými houbami, například s mírně jedovatými kuřátky sličnými. Pokud si nejste jistí, doporučuje se kuřátka pořídit u pěstitele.
Kuřátka jsou tuhá, proto je nutné je před požitím důkladně tepelně upravit. Hodí se do klasické smaženice, směsí a houbových polévek. Kuřátka se dobře vyjímají v houbových zavařeninách, oživí i guláš a smetanové omáčky.
Kuřátka skladujte na suchém místě, nejlépe rozložená na pečicím plechu vyložené papírem.
Kuřátka patří mezi letní houby. Sezóna vrcholí v červenci a doznívá na začátku září.