Recepty - kumkvat

Více z Ovoce ».

Kumkvat

Kumkvat známe také jako: kumquat

Původ kumkvatu: Čína

Recepty s kumkvatu  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Víno a kumkvat  

Malá citrusovitá plodina, která je nápadně podobná pomeranči a citronu, velikostí je podobná švestce, tvarem datli. Jejím domovem je Čína. Často se nazývá také kumquat a chutí připomíná nahořklý pomeranč, který je doprovázený výrazným aroma. Je to bohatý zdroj vitamínů C, A, B1, B2, B6 a E. Dále obsahuje draslík, hořčík, mangan, měď, vápník, železo, zinek a také flavonoidy. Skládá se z 3-5 měsíčků obsahujících jednu nebo dvě pecky. Je vhodnou prevencí proti srdečním onemocněním, snižuje cholesterol a podporuje trávení.

 Rady při nákupu

Jelikož se kumkvaty konzumují i se slupkou, vybírejte plody s nenarušenou strukturou, které nejsou nahnilé a mají jemně oranžovou barvu. Pokud je plánujete vařit, lze vybrat i kumkvaty tmavší barvy. Jsou sice podobné jiným citrusům, ale díky jejich velikosti, kolem 4 centimetrů, si je obvykle nezaměníte.

 Využití v kuchyni

Lze je konzumovat čerstvé nebo je lze tepelně zpracovat podle potřeby. Kumkvaty se i zavařovat a dělat z nich marmelády. Vhodné jsou i pro výrobu dezertů, výborný je například čerstvý kumkvatový krém. Nejčastěji se používají jako příloha k masu, hodí se především k drůbežímu masu, hovězímu masu a ke zvěřině. Vhodné jsou však i k ostatním druhům masa, doporučujeme vepřové panenky s kumkváty.

 Skladování

Čerstvý kumkvat je vhodné spotřebovat do 1 týdne, jeho trvanlivost lze prodloužit skladováním v ledničce. Tepelně upravené nebo zavařené kumkvaty lze skladovat i týdny až měsíce.

 Sezóna

V obchodech je kumkvat nejčastěji dostupný od listopadu až do března, někdy i do dubna. Záleží na oblasti, odkud se dováží.

 Víno a kumkvat

Jelikož se kumkvat často přidává k masu, hodí se k němu červené víno, v horkých letních dnech naopak jako delikatesa k bílým lehkým vínům. Hojně se využívá jako ozdoba sklenic různých nápojů a koktejlů.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Cuketové placky Cuketové placky
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Jahodový pohár Jahodový pohár
Mrkvový salát Mrkvový salát

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz