Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Kumkvat známe také jako: kumquat
Původ kumkvatu: ČínaRecepty s kumkvatu Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Víno a kumkvat
Malá citrusovitá plodina, která je nápadně podobná pomeranči a citronu, velikostí je podobná švestce, tvarem datli. Jejím domovem je Čína. Často se nazývá také kumquat a chutí připomíná nahořklý pomeranč, který je doprovázený výrazným aroma. Je to bohatý zdroj vitamínů C, A, B1, B2, B6 a E. Dále obsahuje draslík, hořčík, mangan, měď, vápník, železo, zinek a také flavonoidy. Skládá se z 3-5 měsíčků obsahujících jednu nebo dvě pecky. Je vhodnou prevencí proti srdečním onemocněním, snižuje cholesterol a podporuje trávení.
Jelikož se kumkvaty konzumují i se slupkou, vybírejte plody s nenarušenou strukturou, které nejsou nahnilé a mají jemně oranžovou barvu. Pokud je plánujete vařit, lze vybrat i kumkvaty tmavší barvy. Jsou sice podobné jiným citrusům, ale díky jejich velikosti, kolem 4 centimetrů, si je obvykle nezaměníte.
Lze je konzumovat čerstvé nebo je lze tepelně zpracovat podle potřeby. Kumkvaty se i zavařovat a dělat z nich marmelády. Vhodné jsou i pro výrobu dezertů, výborný je například čerstvý kumkvatový krém. Nejčastěji se používají jako příloha k masu, hodí se především k drůbežímu masu, hovězímu masu a ke zvěřině. Vhodné jsou však i k ostatním druhům masa, doporučujeme vepřové panenky s kumkváty.
Čerstvý kumkvat je vhodné spotřebovat do 1 týdne, jeho trvanlivost lze prodloužit skladováním v ledničce. Tepelně upravené nebo zavařené kumkvaty lze skladovat i týdny až měsíce.
V obchodech je kumkvat nejčastěji dostupný od listopadu až do března, někdy i do dubna. Záleží na oblasti, odkud se dováží.
Jelikož se kumkvat často přidává k masu, hodí se k němu červené víno, v horkých letních dnech naopak jako delikatesa k bílým lehkým vínům. Hojně se využívá jako ozdoba sklenic různých nápojů a koktejlů.