Recepty - kumkvat

Více z Ovoce ».

Kumkvat

Kumkvat známe také jako: kumquat

Původ kumkvatu: Čína

Recepty s kumkvatu  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Víno a kumkvat  

Malá citrusovitá plodina, která je nápadně podobná pomeranči a citronu, velikostí je podobná švestce, tvarem datli. Jejím domovem je Čína. Často se nazývá také kumquat a chutí připomíná nahořklý pomeranč, který je doprovázený výrazným aroma. Je to bohatý zdroj vitamínů C, A, B1, B2, B6 a E. Dále obsahuje draslík, hořčík, mangan, měď, vápník, železo, zinek a také flavonoidy. Skládá se z 3-5 měsíčků obsahujících jednu nebo dvě pecky. Je vhodnou prevencí proti srdečním onemocněním, snižuje cholesterol a podporuje trávení.

 Rady při nákupu

Jelikož se kumkvaty konzumují i se slupkou, vybírejte plody s nenarušenou strukturou, které nejsou nahnilé a mají jemně oranžovou barvu. Pokud je plánujete vařit, lze vybrat i kumkvaty tmavší barvy. Jsou sice podobné jiným citrusům, ale díky jejich velikosti, kolem 4 centimetrů, si je obvykle nezaměníte.

 Využití v kuchyni

Lze je konzumovat čerstvé nebo je lze tepelně zpracovat podle potřeby. Kumkvaty se i zavařovat a dělat z nich marmelády. Vhodné jsou i pro výrobu dezertů, výborný je například čerstvý kumkvatový krém. Nejčastěji se používají jako příloha k masu, hodí se především k drůbežímu masu, hovězímu masu a ke zvěřině. Vhodné jsou však i k ostatním druhům masa, doporučujeme vepřové panenky s kumkváty.

 Skladování

Čerstvý kumkvat je vhodné spotřebovat do 1 týdne, jeho trvanlivost lze prodloužit skladováním v ledničce. Tepelně upravené nebo zavařené kumkvaty lze skladovat i týdny až měsíce.

 Sezóna

V obchodech je kumkvat nejčastěji dostupný od listopadu až do března, někdy i do dubna. Záleží na oblasti, odkud se dováží.

 Víno a kumkvat

Jelikož se kumkvat často přidává k masu, hodí se k němu červené víno, v horkých letních dnech naopak jako delikatesa k bílým lehkým vínům. Hojně se využívá jako ozdoba sklenic různých nápojů a koktejlů.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz