Recepty - krůtí stehna

Více z Maso ».

Krůtí stehna

Recepty s krůtími stehny  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Krůtí stehna a víno  

Krůta má prý sedm druhů masa a už od pohledu poznáte proč. Její stehna jsou tmavší barvy než prsa a také obsahují více tuku. Krůtí maso ale jinak patří k nejzdravějším a výživově velmi hodnotným masům. Obsahují bílkoviny a velké množství draslíku a železa. Velikosti krůty odpovídá i velikost krůtích stehen - jsou větší než stehna kuřecí.

 Rady při nákupu

Chcete horní nebo spodní stehna? Naporcované stehenní řízky, nebo celé maso s kostí? Vyberte si podle plánované přípravy (viz níže). Krůtí stehna kupujte vždy čerstvá, nikoliv mražená. Pokud je berete ve vakuovém balení, zkontrolujte, zda nejde o křehčené maso. Balíček sice stojí méně, ale v důsledku platíte zbytečné peníze za přidanou vodu.

Krůtí stehna se dají případně nahradit kuřecími stehny. Krůtí maso se však považuje za zdravější kvůli způsobu chovu - krmení totiž neobsahuje hormony podporující růst.

 Využití v kuchyni

Krůtí stehna duste nebo pečte, dají se i špikovat. Celý stehenní plátek použijte na rolády či jako řízky. Horní část stehna se hodí k přípravě guláše či pro pečení v celku - zkuste Majoránková krůtí stehna. Nejen čínská kuchyně zpracovává stehno na kousky do masových směsí - např. Ohnivé krůtí maso nebo Krůtí stehna v zelenině.

Spodní stehno marinujte a grilujte jako celou paličku. Dá se také péct a následně servírovat celé stehno s omáčkou nebo přidat obrané kousky masa do polévky.

 Skladování

Krůtí stehna nechte v lednici maximálně tři dny. Když je nestihnete včas zpracovat, zamrazte je. Při rozmražování pak dejte nejprve maso na talíř do lednice, aby nedošlo k teplotnímu šoku. Před zpracováním vyndejte na chvilku z lednice. Poté už znovu nezmrazujte, ale rovnou zpracujte. Maso se nesmí zapařit a nesmí páchnout.

 Krůtí stehna a víno

K drůběži se obvykle servíruje bílé víno, tmavší krůtí stehna však zvýrazní plné červené (Frankovka, Cabernet, Rulandské modré).

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz