Recepty - krůtí stehna

Více z Maso ».

Krůtí stehna

Recepty s krůtími stehny  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Krůtí stehna a víno  

Krůta má prý sedm druhů masa a už od pohledu poznáte proč. Její stehna jsou tmavší barvy než prsa a také obsahují více tuku. Krůtí maso ale jinak patří k nejzdravějším a výživově velmi hodnotným masům. Obsahují bílkoviny a velké množství draslíku a železa. Velikosti krůty odpovídá i velikost krůtích stehen - jsou větší než stehna kuřecí.

 Rady při nákupu

Chcete horní nebo spodní stehna? Naporcované stehenní řízky, nebo celé maso s kostí? Vyberte si podle plánované přípravy (viz níže). Krůtí stehna kupujte vždy čerstvá, nikoliv mražená. Pokud je berete ve vakuovém balení, zkontrolujte, zda nejde o křehčené maso. Balíček sice stojí méně, ale v důsledku platíte zbytečné peníze za přidanou vodu.

Krůtí stehna se dají případně nahradit kuřecími stehny. Krůtí maso se však považuje za zdravější kvůli způsobu chovu - krmení totiž neobsahuje hormony podporující růst.

 Využití v kuchyni

Krůtí stehna duste nebo pečte, dají se i špikovat. Celý stehenní plátek použijte na rolády či jako řízky. Horní část stehna se hodí k přípravě guláše či pro pečení v celku - zkuste Majoránková krůtí stehna. Nejen čínská kuchyně zpracovává stehno na kousky do masových směsí - např. Ohnivé krůtí maso nebo Krůtí stehna v zelenině.

Spodní stehno marinujte a grilujte jako celou paličku. Dá se také péct a následně servírovat celé stehno s omáčkou nebo přidat obrané kousky masa do polévky.

 Skladování

Krůtí stehna nechte v lednici maximálně tři dny. Když je nestihnete včas zpracovat, zamrazte je. Při rozmražování pak dejte nejprve maso na talíř do lednice, aby nedošlo k teplotnímu šoku. Před zpracováním vyndejte na chvilku z lednice. Poté už znovu nezmrazujte, ale rovnou zpracujte. Maso se nesmí zapařit a nesmí páchnout.

 Krůtí stehna a víno

K drůběži se obvykle servíruje bílé víno, tmavší krůtí stehna však zvýrazní plné červené (Frankovka, Cabernet, Rulandské modré).


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz