Recepty - krůtí prsa

Více z Maso ».

Krůtí prsa

Krůtí prsa známe také jako: krůtí prsíčka

Recepty s krůtími prsy  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Krůta patří mezi hrabavou drůbež. Maso na krůtích prsou je bílé, lehce stravitelné, vhodné při dietách a zdravém životním stylu. Energetická hodnota krůtího masa je nižší, ale biologická hodnota je vysoká. To je dáno tím, že obsahuje aminokyseliny, dobře stravitelné bílkoviny (nutné pro zdravé fungování organismu), má i velký podíl draslíku (důležitý pro správné fungování svalové hmoty), železa (ovlivňuje tvorbu červených krvinek), fosforu a dalších stopových prvků. V porovnání s kuřecím masem má vyšší obsah tuku. Vyznačuje se křehkou šťavnatou, jemnou chutí. Krůtí prsa jsou na rozdíl od kuřecích větší, což má vliv i na porcování.

 Rady při nákupu

Krůtí maso se na trh dodává buď chlazené nebo mrazené, v podobě celé krůty či krocana, ze kterých pochopitelně můžeme krůtí prsa odseparovat nebo porcované na jednotlivé části (prsa, stehna, skelet, droby). Krůtí prsa se dodávají buď vážená (mají být čerstvější a zákazník si určí požadované množství) nebo balená (nejčastěji v balíčcích po 500 g či 1000g). Zvláštním komerčním druhem jsou krůtí prsa křehčená. Bývají levnější. To je ale na úkor jejich kvality. Jsou křehčená v marinádě, která mnohonásobně zvyšuje obsah vody v mase. Křehčená krůtí prsa jsou díky marinádě už slaná a kořeněná, na což také nesmíme zapomínat. Při nákupu čerstvých nebo chlazených krůtích prsou si dáváme pozor na jejich senzorické vlastnosti. Měla by být světlá, mírně narůžovělá, nesmí být našedlá, nesmí zapáchat. U zmrazených krůtích prsou dáváme pozor na to, aby neobsahovala led, který může být znamením toho, že už jednou rozmrzla, což snižuje jejich kvalitu.

 Využití v kuchyni

Krůtí prsa se nejčastěji upravují pečením, grilováním, dušením, smažením (případně i uzením). Čím pomaleji a při nižší teplotě se pečou, tím je maso měkčí, křehčí a chutnější. U vysokých teplot hrozí vysušení. Před zpracováním se kuřecí prsa většinou naklepávají. To ale neplatí pro křehčená kuřecí prsa (ta by se rozpadla). Používají se na přípravu plátků (steaků), řízků, závitků, pokrmů čínské kuchyně, na zelenině i s ovocem - Krůtí prsa s ananasem. Mohou se využít i ve studené kuchyni jako pečené nebo uzené plátky na obložené mísy, chlebíčky, kanapky, koktejly apod. Z krůtích prsou se také vyrábí šunka a další uzeniny.

 Skladování

Chlazená a čerstvá krůtí prsa hned po příchodu z nákupu uložíme do chladničky. Zmrazené maso rozmrazujeme těsně před zpracováním. Krůtí prsa se velice často před tepelnou úpravou marinují v různých druzích kořenících směsí. Jednou rozmražené krůtí maso znovu nikdy nezmrazujeme. Pokud k tomu dojde, bývá cítit „rybinou“.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz