Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Mléčné výrobky a sýry ».
Recepty s kozím sýrem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Snoubení s víny
Kozí sýr je delikatesou pro všechny gurmány, vyrábí se hlavně ve Francii, ale můžete ochutnat i výborný český. Poslední dobou se kozí sýr stává velkým hitem a to zaslouženě, kromě své nezaměnitelné chuti je také dobře stravitelný, poměrně nízkotučný a obsahuje málo cholesterolu.
Kozí sýry se rozlišují podle stupně zralosti na mladé, zralé a vyzrálé nebo také dle konzistence na pomazánkové, měkké, poloměkké a tvrdé. Cenově se velmi liší, kupujte raději ty bez konzervantů a nejlépe v bio kvalitě, seženete je ve všech větších supermarketech, na farmářských trzích nebo kupujte přímo od farmáře na ekofarmě.
Tvrdé a vyzrálé sýry servírujte nejlépe samotné s kvalitním vínem, můžete si je také namáčet do sladkých marmelád, medu nebo do brusinek. Měkké, v podobě pomazánek a poloměkké sýry s plísní jsou ideální na čerstvém pečivu, na různých chuťovkách, v salátech a na slaných koláčích. Ideální jsou v kombinaci s vlašskými ořechy, medem, sušeným i čerstvým ovocem (hroznové víno, fíky, brusinky, višně) a rukolou. Můžete je grilovat - Grilovaný kozí sýr, rozpékat, zapékat, smažit či nakládat (výborný je kozí sýr rozpečený na grilovaných cuketách).
Čerstvý kozí sýr konzumujte nejlépe ihned, u všech ostatních se řiďte datem spotřeby uvedeným na etiketě a skladujte je vždy samostatně zabalené v lednici a vyndejte vždy přibližně půl hodiny před konzumací.
Hlavní sezónu mají kozí sýry na jaře.
Víno vybíráme vždy podle tvrdosti a stáří sýru. K vyzrálému a tvrdému kozímu sýru se hodí těžší červené víno, k mladým a měkkým kozím sýrům ladí lehká bílá nebo rosé vína (např. Ryzlink vlašský, rosé z Frankovky či Zweigeltrebe).