Recepty - kozí sýr

Recepty s kozím sýrem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Snoubení s víny  

Kozí sýr je delikatesou pro všechny gurmány, vyrábí se hlavně ve Francii, ale můžete ochutnat i výborný český. Poslední dobou se kozí sýr stává velkým hitem a to zaslouženě, kromě své nezaměnitelné chuti je také dobře stravitelný, poměrně nízkotučný a obsahuje málo cholesterolu.

 Rady při nákupu

Kozí sýry se rozlišují podle stupně zralosti na mladé, zralé a vyzrálé nebo také dle konzistence na pomazánkové, měkké, poloměkké a tvrdé. Cenově se velmi liší, kupujte raději ty bez konzervantů a nejlépe v bio kvalitě, seženete je ve všech větších supermarketech, na farmářských trzích nebo kupujte přímo od farmáře na ekofarmě.

 Využití v kuchyni

Tvrdé a vyzrálé sýry servírujte nejlépe samotné s kvalitním vínem, můžete si je také namáčet do sladkých marmelád, medu nebo do brusinek. Měkké, v podobě pomazánek a poloměkké sýry s plísní jsou ideální na čerstvém pečivu, na různých chuťovkách, v salátech a na slaných koláčích. Ideální jsou v kombinaci s vlašskými ořechy, medem, sušeným i čerstvým ovocem (hroznové víno, fíky, brusinky, višně) a rukolou. Můžete je grilovat - Grilovaný kozí sýr, rozpékat, zapékat, smažit či nakládat (výborný je kozí sýr rozpečený na grilovaných cuketách).

 Skladování

Čerstvý kozí sýr konzumujte nejlépe ihned, u všech ostatních se řiďte datem spotřeby uvedeným na etiketě a skladujte je vždy samostatně zabalené v lednici a vyndejte vždy přibližně půl hodiny před konzumací.

 Sezóna

Hlavní sezónu mají kozí sýry na jaře.

 Snoubení s víny

Víno vybíráme vždy podle tvrdosti a stáří sýru. K vyzrálému a tvrdému kozímu sýru se hodí těžší červené víno, k mladým a měkkým kozím sýrům ladí lehká bílá nebo rosé vína (např. Ryzlink vlašský, rosé z Frankovky či Zweigeltrebe).


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz