Recepty - koriandr

Recepty s koriandrem  Rady při nákupu  Použití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Koriandr a víno  

Čerstvý koriandr je bylinka s aromatickými, střapatými zelenými listy. Chutná lehce štiplavě. Využívá se ve i v asijské kuchyni, nesmí chybět ve vietnamské polévce pho bo. Koriandr je vzdáleně příbuzný kopru, anýzu či kmínu, a svým vzhledem jim je podobný, proto pozor na záměnu - vypadá jako hladkolistá petržel":http://www.labuznik.cz/…nce/petrzel/. Koriandr napomáhá trávení a pročišťuje celé tělo. Jeho semena se využívají pro přípravu čaje, který pozitivně působí na chuť k jídlu a proti nadýmání. Malé plody koriandru slouží jako koření.

 Rady při nákupu

Čerstvý koriandr koupíte ve vietnamských obchodech, na tržištích nebo ve velkých supermarketech. Barva listů by měla být krásně zelená a svěží, povadlé listy zabarvené do žluta nekupujte. Nezaměňte si ho s hladkolistou petrželkou - rozdíl poznáte hned podle vůně. A čím nahradit koriandr? Bohužel ničím. Jeho specifická chuť je v pokrmech nezaměnitelná.

 Použití v kuchyni

Čerstvý koriandr se přidává do salátů, ale také do pokrmů z hovězího a vepřového masa. Skvěle chutnají například masové kuličky s koriandrem. Nalezneme ho v mnoha exotických receptech, jako je třeba sečuánský lilek s rajčaty a koriandrem. Je také často součástí indického koření. S jeho chutí se setkáme i u nakládaných hub, okurek, ale také v pečivu a omáčkách. Své využití nachází také ve výrobě alkoholických nápojů.

 Skladování

Listy koriandru skladujte v suchu a chladu. Nejvhodnější je koriandr pěstovat v domácích podmínkách, v květináči za oknem.

 Sezóna

Sezóna koriandru nastává od jara do podzimu. Doma pěstovaný koriandr je k dispozici celoročně.

 Koriandr a víno

Koriandr je chuťově výrazný a k jídlům, ve kterých je velmi cítit, je vhodné suché červené víno, k salátům zase suché bílé. Koriandr je také často užíván k výrobě kořeněných vín.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz