Recepty - kokos

Recepty s kokosem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

patří mezi skořápkové ovoce. Má kulovitý tvar, jeho průměr je 10-20 cm. Na povrchu velmi tvrdé skořápky jsou tmavě hnědá kokosová vlákna tvořící souvislou vrstvu. Před dozráním jsou kokosové ořechy zelené. U nás je ke gastronomickým účelům využívána dužina, která se nachází ve vrstvě tlusté 1-2 cm těsně pod skořápkou zralého kokosu. Její vnější vrstva je hnědá, vlastní dužina je čistě bílá, někdy mírně nažloutlá. Uvnitř kokosového ořechu je kokosová voda, kterou si někteří lidé pletou s kokosovým mlékem. Kokosová voda je zdravá vzhledem k obsahu draslíku, vitamínů skupiny B a vitamínu C. Kokosová dužina je tvořena hlavně vlákninou a nasycenými tuky. V menší míře obsahuje i bílkoviny, sacharidy, nerostné látky (z nich nejvýznamnější je vápník) a vitamíny (skupina B, vitamín C).

 Rady při nákupu

U nás se v obchodech s potravinami prodávají zejména v zimním období kokosové ořechy a kromě nich i kokos krájený (někdy máčený v čokoládě či jogurtové polevě) a strouhaná kokosová moučka (balená v celofánových sáčcích). Na pulty prodejen se někdy dostane i kokosový olej nebo kokosový ztužený tuk. Při nákupu kokosových ořechů je třeba dávat pozor, aby nebyly viditelně poškozené, aby neměly prasklou nebo navrtanou skořápku nebo aby nebyly napadené plísněmi. Ve zdravém kokosovém ořechu musí být při zatřesení slyšet přítomná kokosová voda.

 Využití v kuchyni

U nás nejčastěji v kuchyni využíváme kokosovou moučku, která je již připravená na další užití zejména v cukrářské výrobě ( dorty - Kokosový dort s kokosovou náplní, zákusky, laskonky, kokosky…) nebo ve studené (ke zdobení výrobků studené kuchyně, salátů apod.) a teplé kuchyni (např. k obalování některých potravin při přípravě exotických pokrmů, do omáček atd.). Po nákupu celého kokosového ořechu nastává dilema, jak se do něj dostat. Domorodci v zemích jeho původu ho otvírají mačetou. U nás se doporučuje navrtat dva ze tří slabších míst (oček) na vrchní části ořechu, nechat vytéct kokosovou vodu, a potom skořápku rozříznout pilkou. Dužina se potom už poměrně dobře vyjme. Může se jíst v přírodním stavu nebo se rozkrájí a polévá se například čokoládovou nebo jinou polevou, používá se do salátů, koktejlů apod. Může se i usušit a následně nastrouhat. Kromě oleje je dalším produktem kokosové mléko, které se vyrábí z mleté kokosové dužiny, jež se smíchá s horkým mlékem nebo vodou. Po přefiltrování vznikne kokosové mléko, které obsahuje až 17% tuku.

 Skladování

Kokosové ořechy skladujeme na suchých, chladných, dobře větratelných místech. Ke znehodnocení dochází zejména u poškozených plodů. Mohou být napadeny hnilobou nebo plísněmi, což se pozná podle specifického západu a senzorických změn na povrchu dužiny. Při příliš dlouhém skladování kokosové moučky (v teplejším prostředí) hrozí žluknutí a tzv. zmýdelnatění.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz