Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Kiwi známe také jako: aktinídie
Recepty s kiwi Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Kiwi je druh exotického ovoce zelené barvy, s hnědou, pichlavou slupkou. Pochází z Číny, ale většinou ho máme spojeno s Novým Zélandem, kde se pěstuje. Do České republiky se dováží nejčastěji ze subtropických zemí jako Itálie, Španělsko. Obsahuje nemalé množství vitamínu C, jenž pomáhá zabraňovat vzniku aftu v ústní dutině. Kiwi působí jako antioxidant a podporuje imunitu i díky dalším důležitým látkám, které obsahuje, jako vlákninu či vitamín E.
K dostání je kiwi po celý rok. Neměli bychom kupovat velmi měkké ovoce, které je viditelně poškozené či otlačené. Naopak tvrdé kiwi je nedostatečně zralé a velmi kyselé, může však dozrát na teplejších, suchých místech i doma. Pro přímou konzumaci je lepší tvrdší kiwi s minimálním chemickým ošetřením. Na trhu se objevuje i kiwi zlaté, jehož barva je trochu jiná a není pokryto tolika chloupky.
Z kiwi se často vyrábí nejrůznější ovocné dezerty, ale lze s ním setkat i v kuchyni slané. Dužnina po delší tepelné úpravě hořkne, doporučuje se třeba rychle ugrilovat na špízu (Kuřecí špízy s kiwi omáčkou). Nejčastěji se s kiwi pracuje za studena v kombinaci se sýry a saláty s kuřecím masem či zeleninou. V létě zažene žízeň koktejl z kiwi a ochladí sorbet s kiwi a bazalkou.
Skladujeme na chladném, suchém místě, kde vydrží přibližně měsíc. Můžeme uchovávat i v ledničce.