Recepty - kedlubna

Více z Zelenina ».

Kedlubna

Kedlubna známe také jako: kedluben

Recepty s kedlubnou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Kedlubna je druh košťálové zeleniny. Je pěstována pro svou košťálovou bulvu s charakteristickým aroma a chutí. Mívá barvu buď světle nebo tmavě zelenou nebo fialovou (červenou). Rozlišujeme rané i pozdní druhy. Druh Gigant, který byl u nás vyšlechtěný v 70. letech minulého století. Je obzvlášť velký, nedřevnatí a podrží si po sklizni ještě dlouho dobré chuťové vlastnosti. Plod kedlubny je zdravý pro svůj obsah vitamínů (C, PP, B1 a B2) a minerálních látek (draslík, fosfor, železo, vápník a hořčík). Mladé listy obsahují velké množství vitamínu C a provitamínu A. Ty se zpracovávají a konzumují spíše výjimečně.

 Rady při nákupu

Kedlubny se dají zakoupit v supermarketech téměř celoročně, ve stáncích se zeleninou a v dalších potravinářských prodejnách jsou k dostání kusy z tuzemské produkce od jara, v létě až do podzimu. Při nákupu je třeba dbát na čerstvost. Chuťově lepší jsou mladé a čerstvé plody s neovadlými listy. Je vhodnější listy neolamovat a odstranit je až před konzumací. Mladé středové lístky se nemusejí likvidovat vůbec a mohou se sníst třeba v salátu. Také je třeba dávat pozor, aby kedlubny nebyly popraskané (to se stává při nepravidelné zálivce) a dřevnaté (to bývají starší kusy).

 Využití v kuchyni

Kedlubny se nejčastěji jedí za syrova. Chutnají dobře samotné nebo jako součást zeleninových salátů. Dají se i tepelně zpracovávat - vařit, dusit, zapékat, grilovat, mohou se z nich dělat bramboráky, zelí nebo smažit v trojobalu. Také se používají jako součást zeleninových salátů a dušených zeleninových směsí. Kedlubny se mohou konzervovat sterilizací ve sladkokyselém nálevu jako součást zeleninových směsí nebo se mohou zmrazovat. Tím ale přicházejí o cenné vitamíny.

 Skladování

Kedlubny nejsou na skladování příliš náročné. Skladují se v čerstvém stavu jako ostatní druhy zeleniny. V suchu, chladnu, temnu. Sterilizované se uloží do spíže, zmrazené vydrží půl roku i déle v mrazicím boxu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Hruškový koláč Hruškový koláč
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Jahodový pohár Jahodový pohár
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz