Recepty - kedlubna

Více z Zelenina ».

Kedlubna

Kedlubna známe také jako: kedluben

Recepty s kedlubnou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Kedlubna je druh košťálové zeleniny. Je pěstována pro svou košťálovou bulvu s charakteristickým aroma a chutí. Mívá barvu buď světle nebo tmavě zelenou nebo fialovou (červenou). Rozlišujeme rané i pozdní druhy. Druh Gigant, který byl u nás vyšlechtěný v 70. letech minulého století. Je obzvlášť velký, nedřevnatí a podrží si po sklizni ještě dlouho dobré chuťové vlastnosti. Plod kedlubny je zdravý pro svůj obsah vitamínů (C, PP, B1 a B2) a minerálních látek (draslík, fosfor, železo, vápník a hořčík). Mladé listy obsahují velké množství vitamínu C a provitamínu A. Ty se zpracovávají a konzumují spíše výjimečně.

 Rady při nákupu

Kedlubny se dají zakoupit v supermarketech téměř celoročně, ve stáncích se zeleninou a v dalších potravinářských prodejnách jsou k dostání kusy z tuzemské produkce od jara, v létě až do podzimu. Při nákupu je třeba dbát na čerstvost. Chuťově lepší jsou mladé a čerstvé plody s neovadlými listy. Je vhodnější listy neolamovat a odstranit je až před konzumací. Mladé středové lístky se nemusejí likvidovat vůbec a mohou se sníst třeba v salátu. Také je třeba dávat pozor, aby kedlubny nebyly popraskané (to se stává při nepravidelné zálivce) a dřevnaté (to bývají starší kusy).

 Využití v kuchyni

Kedlubny se nejčastěji jedí za syrova. Chutnají dobře samotné nebo jako součást zeleninových salátů. Dají se i tepelně zpracovávat - vařit, dusit, zapékat, grilovat, mohou se z nich dělat bramboráky, zelí nebo smažit v trojobalu. Také se používají jako součást zeleninových salátů a dušených zeleninových směsí. Kedlubny se mohou konzervovat sterilizací ve sladkokyselém nálevu jako součást zeleninových směsí nebo se mohou zmrazovat. Tím ale přicházejí o cenné vitamíny.

 Skladování

Kedlubny nejsou na skladování příliš náročné. Skladují se v čerstvém stavu jako ostatní druhy zeleniny. V suchu, chladnu, temnu. Sterilizované se uloží do spíže, zmrazené vydrží půl roku i déle v mrazicím boxu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz