Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Koření a bylinky ».
Kayenský pepř známe také jako: kajenský pepř
Původ kayenského pepře: MexikoRecepty s kayenským pepřem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Víno a kayenský pepř
Kayenský pepř vznikl špatným překladem z angličtiny. Druhově se totiž nejedná o pepř, ale o sušené kayenské chilli papričky rodu capsicum, které se pomletím mění na oranžovo červenou barvu. Své jméno získal díky oblasti vyšlechtění ve městě Cayenne. Pěstuje se především v Jižní a Střední Americe. Je zdrojem vitamínů A, B6, C, E a K. Snižuje hladinu cholesterolu, triacylglycerolů, podporuje vylučování škodlivin z těla. Na lidské zdraví má blahodárné účinky v oblasti cévního systému, který posiluje.
Kayenský pepř koupíte v sáčku na tržnici, v některých obchodech s ovocem a zeleninou nebo v supermarketu. Při kořenění pokrmu přistupujte k pepři opatrně, je totiž daleko ostřejší, když je směsí papriček. Ostrost potlačí syrová brambora nebo strouhanka. Pozor na záměnu s černým pepřem, kayenský pepř je druh chilli.
Kayenský pepř se využívá v mexické, jihoamerické, indické a asijské kuchyni. Dodá pokrmu výraznější chuti, což můžete ochutnat o v různých pastách, omáčkách, polévkách. Hodí se také k rybě, ale i do vaječných a rýžových specialit. Nebojte se pustit i do neobvyklých kombinací. Vyzkoušejte kuřecí s čekankou a ovocem nebo vepřové ragú po karibsku.
Kayenský pepř vydrží ve vzduchotěsné nádobě celý rok. Skladujte v suchu, ať nenavlhne.
Nejlépe vynikne jeho chuť v pokrmech s třešňovicí a povařeným bílým vínem.