Recepty - kayenský pepř
Více z Koření a bylinky ».

Kayenský pepř známe také jako: kajenský pepř
Původ kayenského pepře: MexikoRecepty s kayenským pepřem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Víno a kayenský pepř
Kayenský pepř vznikl špatným překladem z angličtiny. Druhově se totiž nejedná o pepř, ale o sušené kayenské chilli papričky rodu capsicum, které se pomletím mění na oranžovo červenou barvu. Své jméno získal díky oblasti vyšlechtění ve městě Cayenne. Pěstuje se především v Jižní a Střední Americe. Je zdrojem vitamínů A, B6, C, E a K. Snižuje hladinu cholesterolu, triacylglycerolů, podporuje vylučování škodlivin z těla. Na lidské zdraví má blahodárné účinky v oblasti cévního systému, který posiluje.
Rady při nákupu
Kayenský pepř koupíte v sáčku na tržnici, v některých obchodech s ovocem a zeleninou nebo v supermarketu. Při kořenění pokrmu přistupujte k pepři opatrně, je totiž daleko ostřejší, když je směsí papriček. Ostrost potlačí syrová brambora nebo strouhanka. Pozor na záměnu s černým pepřem, kayenský pepř je druh chilli.
Využití v kuchyni
Kayenský pepř se využívá v mexické, jihoamerické, indické a asijské kuchyni. Dodá pokrmu výraznější chuti, což můžete ochutnat o v různých pastách, omáčkách, polévkách. Hodí se také k rybě, ale i do vaječných a rýžových specialit. Nebojte se pustit i do neobvyklých kombinací. Vyzkoušejte kuřecí s čekankou a ovocem nebo vepřové ragú po karibsku.
Skladování
Kayenský pepř vydrží ve vzduchotěsné nádobě celý rok. Skladujte v suchu, ať nenavlhne.
Víno a kayenský pepř
Nejlépe vynikne jeho chuť v pokrmech s třešňovicí a povařeným bílým vínem.
Hrachová polévka jak ji vaří Nigella Lawson
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz