Recepty - karamel

Recepty s karamelem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Karamel je lepkavá, tahavá hmota zlatohnědé barvy, kterou vyrábíme z cukru neustálým mícháním, nejlépe metlou, na středním stupni teploty. Hustotu poté upravujeme horkou vodou a tukem, který musí být pokojové teploty. Používáme ho v gastronomii do teplé i studené kuchyně. Díky jeho typické barvě se často využívá k pojmenování odstínů barev na vlasy, oblečení, laků, kosmetických pudrů apod.

 Rady při nákupu

Koupíme ho nejčastěji samostatně v podobě karamelových bonbónů, či už zpracovaný na polevy, zdobení nebo v hotových výrobcích, nejčastěji v cukrárnách.

 Využití v kuchyni

Karamel v kuchyni slouží hlavně na polevy, zdobení, dekoraci moučníků, do krémů, dortů, řezů, cukroví, bonbónů, perníků či rohlíčků. Rozumí si s ořechy, které jím zaléváme. Zajímavě chutná ve spojení s drůbežím - Karamelové kuře, které se připravuje v čínské kuchyni. Karamel můžeme také spojit s houbami, zeleninou - Karamelové zelí z cibule, dále také se sýrem, ovocem apod.

 Skladování

Doma připravený karamel skladujeme ve skleničce, po vychladnutí ji dáme do ledničky. Karamelky udržujeme v chladu, uzavřené nádobě nebo obalu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Houbová smaženice Houbová smaženice
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz