Recepty - karambola

Více z Ovoce ».

Karambola

Karambola známe také jako: starfruit

Původ karamboly: Malajsie

Recepty s karambolou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Karambola a víno  

Karambola je druh malé žluté plodiny s pěti až šesti cípy. Díky svému tvaru se jí říká také čínská hvězdice, v zahraničí starfruit. Na povrchu má voskovitou slupku, pod níž se ukrývá dužina. Její chuť je podobná papáje, grepu či pomeranči. Je zdrojem vitamínu C, železa, hořčíku, fosforu, vápníku, esenciální aminokyselin, tryptofanu, lysinu a metioninu. Karambola zlepšuje spánek, podporuje plodnost a imunitní systém. Je původem z Malajsie, daří se jí zejména v Brazílii, Kolumbii, Thajsku, Izraeli a na Floridě.

 Rady při nákupu

Karambola je do Čech dovážena nezralá a nechává se uzrát při pokojové teplotě. Až poté je vhodná ke konzumaci. Koupíte ji ve specializovaných obchodech s ovocem, na vietnamských tržnicích nebo ve větších supermarketech. Při řezu by měla být žlutozelená, neměla by být na svém povrchu potlučená. Není vhodná pro lidi s onemocněním ledvin - obsahuje totiž velké množství kyseliny šťavelové, stejně jako rebarbora. Nadměrná konzumace by mohla zapříčinit otravu, proto ji nakupujte jen v potřebném množství.

 Využití v kuchyni

Ovoce se dá konzumovat se slupkou včetně zrníček. Je ale vhodnější slupku odstranit, nejlépe škrabkou. Někdo odstraňuje jen její hnědé žebrovité struktury. Karambola je sladkokyselá, takže se uplatní ve studené i teplé kuchyní, u sladkých i slaných jídel. Obzvláště dobrý je pestrý ovocný salát, dekorace na drinky, dezerty, ale i masové či rybí špízy. Její využití je všestranné a lze s ní experimentovat u celé řady pokrmů.

 Skladování

Během zrání ucítíte vůni jasmínu. Skladujte ji ale jen po omezenou dobu. Při 10°C vydrží zhruba měsíc.

 Sezóna

Plodová sezóna je od dubna do června a od října do prosince.

 Karambola a víno

Karambola se využívá i pro výrobu domácích vín.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz