Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Karambola známe také jako: starfruit
Původ karamboly: MalajsieRecepty s karambolou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Karambola a víno
Karambola je druh malé žluté plodiny s pěti až šesti cípy. Díky svému tvaru se jí říká také čínská hvězdice, v zahraničí starfruit. Na povrchu má voskovitou slupku, pod níž se ukrývá dužina. Její chuť je podobná papáje, grepu či pomeranči. Je zdrojem vitamínu C, železa, hořčíku, fosforu, vápníku, esenciální aminokyselin, tryptofanu, lysinu a metioninu. Karambola zlepšuje spánek, podporuje plodnost a imunitní systém. Je původem z Malajsie, daří se jí zejména v Brazílii, Kolumbii, Thajsku, Izraeli a na Floridě.
Karambola je do Čech dovážena nezralá a nechává se uzrát při pokojové teplotě. Až poté je vhodná ke konzumaci. Koupíte ji ve specializovaných obchodech s ovocem, na vietnamských tržnicích nebo ve větších supermarketech. Při řezu by měla být žlutozelená, neměla by být na svém povrchu potlučená. Není vhodná pro lidi s onemocněním ledvin - obsahuje totiž velké množství kyseliny šťavelové, stejně jako rebarbora. Nadměrná konzumace by mohla zapříčinit otravu, proto ji nakupujte jen v potřebném množství.
Ovoce se dá konzumovat se slupkou včetně zrníček. Je ale vhodnější slupku odstranit, nejlépe škrabkou. Někdo odstraňuje jen její hnědé žebrovité struktury. Karambola je sladkokyselá, takže se uplatní ve studené i teplé kuchyní, u sladkých i slaných jídel. Obzvláště dobrý je pestrý ovocný salát, dekorace na drinky, dezerty, ale i masové či rybí špízy. Její využití je všestranné a lze s ní experimentovat u celé řady pokrmů.
Během zrání ucítíte vůni jasmínu. Skladujte ji ale jen po omezenou dobu. Při 10°C vydrží zhruba měsíc.
Plodová sezóna je od dubna do června a od října do prosince.
Karambola se využívá i pro výrobu domácích vín.