Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Kančí maso známe také jako: divoké prase, divočák
Recepty s kančím masem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Kančí a víno
Zvěřina patří spíše mezi sezónně či slavnostně připravované pokrmy. Nejběžněji je konzumováno maso kančí, které je v nabídce nejčastěji. Prase divoké je totiž nejčastěji lovenou zvěří nejen díky jeho vysokým počtům, ale také kvůli škodám, které každoročně stáda napáchají na zemědělské půdě i soukromém majetku.
Důležitá je čerstvost masa a jeho zdravotní nezávadnost. Obecně platí, že zvěřinu není vhodné kupovat od pytláků. U veškeré ulovené zvěře se provádí zdravotní testy na kontrolu a detekci případných parazitů, což neplatí pro zvěř ulovenou na černo – konzumace takovéhoto masa je proto riziková.
Se šípkovou, nebo se zelím? Jak napovídá toto filmové dilema, úprav kančího masa existuje mnoho. Záleží tedy na vaší chuti. Mezi osvědčenou klasiku patří kančí guláš, časově náročnější je poté příprava kančí kýty na divoko nebo právě se šípkovou omáčkou či se zelím.
Kančí maso kupte o pár dní dříve, než plánujete jeho přípravu a konzumaci. Minimální dobou pro marinování a odležení masa jsou zhruba 2-3 dny.
Ke zvěřině se báječně hodí plná červená vína – André, Dornfelder a Cabernet Moravia. Při těžší úpravě masa je vhodné zvolit spíše Frankovku či Svatovavřinecké.