Recepty - kakao

Recepty s kakaem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Za kakao se označuje prášek ze semen kakaovníku, který slouží především jako základ čokolády. Získává se lisováním kakaových bobů, při kterém se kromě kakaového prášku odděluje i kakaové máslo. Neslazené má velmi hořkou chuť, proto se v kuchyni využívají jeho upravené varianty. Nejpopulárnějším je tzv. holandské kakao, které má velmi jemnou chuť a zároveň bohatší vůni.

Kakao je bohatým zdrojem mnoha vitamínů a stopových prvků. Vysoký podíl hořčíku bojuje proti únavě a křečím v končetinách, antioxidanty obsažené ve složení kakaa posilují imunitu. Nepražená kakaová semena navíc obsahují látky, které příznivě působí na pohodu a výkon organismu.

Největším producentem kakaa je bezkonkurenčně západní Afrika, přestože je kakaovník původem z Jižní Ameriky. V období kolonizace se právě kakao stalo jedním z hlavních vývozních artiklů mezi Evropou a koloniemi.

 Rady při nákupu

Kakao vybírejte nejen podle barvy, která by neměla být matná a zašedlá, ale hlavně podle vůně. Aroma kvalitního a dobře skladovaného kakaa by mělo být silné a výrazné. Kakaový prášek by současně neměl obsahovat hrudky, které zhoršují jeho rozpustnost.

 Využití v kuchyni

Kakao se v kuchyni nejčastěji využívá jako ingredience do zákusků a dezertů. Je nedílnou součástí nepečených kakaových dortů,, koláčů a buchet, bez kakaa se neobejde ani tradiční mramorová bábovka. Kakao je také oblíbeným základem horkých nápojů. Ať už pouze s mlékem nebo k dochucení kávy a čokolády. Najdete ho ale i ve slané kuchyni. Vyzkoušet můžete například ostré kuře po mexicku.

 Skladování

Kakao je jednou ze surovin, které snadno absorbují vlhkost. Aby si zachovalo práškovou konzistenci a nezaměnitelné aroma, neskladujte jej v papírovém sáčku, ale v uzavřené, nejlépe vzduchotěsné, nádobě.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz